7 тревожни изменения по езика, които крещят ОПАСНОСТ! Ето кога трябва да идем на лекар:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
7 тревожни изменения по езика, които крещят ОПАСНОСТ! Ето кога трябва да идем на лекар:
1312
Източник: edna.bg
7 тревожни изменения по езика, които крещят ОПАСНОСТ! Ето кога трябва да идем на лекар:

Езикът е един от органите в човешкото тяло, по чийто външен вид можем да съдим за евентуални здравословни проблеми. Сигурно сте забелязали как при някакво неразположение се променя цветът му и се образува един вид налеп, а текстурата му се променя значително.

Всъщност именно цветът, текстурата и влажността на езика ви могат да бъдат ключови в определянето на цялостното ви здравословно състояние .

Езикът се състои от група мускули, които ни позволяват да усещаме храната, да преглъщаме и да говорим.

Когато забележите, че е обезцветен, подут, твърд, възпален или показва каквито и да е необичайни признаци , обърнете внимание – езикът ви се опитва да ви каже нещо.

Понякога промяната на външния му вид може да е знак просто за недостиг на витамини или че трябва да се стараете повече за хигиената на устата си. Но има и случаи, в които става въпрос за по-сериозни здравословни проблеми.

нормален език

Нормалният език на здрав човек трябва да е розов, без дисбаланси или петна с различна текстура и цвят. Това показва добре балансиран и функциониращ организъм.

Разгледайте отблизо езика си в огледалото и го сравнете с предупредителните знаци, изброени по-долу:

Черен език

черен език

Малките грапавини по езика се наричат папили и понякога могат да добият черен цвят в резултат на задържане на бактерии и други микроорганизми. Цветът може се дължи също така на някои храни и тютюн, като основен фактор е и лошата устна хигиена.

Това е безвредно, но не особено приятно на вид, състояние, което се нарича "черен космат език". Причина за него могат да бъдат някои лекарства, води за уста, прекомерно пиене на кафе и пушене и дехидратация. Страдащите от това състояние често имат метален вкус в устата си и лош дъх.

Решението е съвсем просто – четкайте езика си с четката за зъби и редовно си мийте зъбите и използвайте конец. Консултирайте се с лекар, ако цветът не се промени след 10 дни.

Жълт език

жълт език

Както и при черния език, това също е резултат от задържане на бактерии. Папилите могат да се раздразнят, ако са дехидратирани, когато дишаш през устата вместо през носа или ако страдаш от треска или пушиш твърде много.

Решението и тук е добрата устна хигиена.

Бял език

бял език

При някои хора се получава бял слой или петна по повърхността на езика. Това може да се дължи на няколко неща:

Обезводняване – лесно поправимо, като просто се пие повече вода.

Кандидоза в устата – гъбична инфекция, която причинява бели петна на езика и лигавицата. Към нея са предразположени хора с нарушен имунитет, както и носещите протези, а може да бъде и страничен ефект при по-силни антибиотици.

Левкоплакия – това е състояние, при което след засилен растеж на клетки се образуват бели петна в устата и по езика. Често се среща при пушачите. Обикновено е безобидно, но може да е предшестващо за рак, така че потърсете мнението на лекар.

Червен език

червен език

Ако езикът ви е ярко червен или с цвят на ягода и имате треска, незабавно отидете на лекар. Ягодовият език се нарича така, защото се образуват подути пъпки като ягодови семена. Това може да е резултат от недостиг на витамини, скарлатина, болест на Кавазаки.

Кафяв език

кафяв език

Петно на езика с кафяв цвят може да е форма на рак на кожата. Потърсете лекар незабавно.

Бучки, подутини или болка

изменения по езика

Ако усещате болка някъде по езика си или имате възпалени подутини причините могат да бъдат: диабет или анемия, прекаляване с цигарите, опарване от храна, прехапване, стрес, някои жени имат такива оплаквания след менопауза.

Ракът на устната кухина е по-често срещан сред хората, които пушат и пият, добре е да се консултирате с лекар, ако необичайните образувания не изчезнат до две седмици. Пукнатини или малки резени по повърхността на езика могат да са причинени от гъбична инфекция, както и прекомерно потене, раздразнителност и проблеми със съня.

Изтръпнал език

изтръпнал език

Липсата на усещания в езика най-често се дължат на нарушения в невната система. Това може да е последствие от зъболекарска процедура, като изваждане на мъдрец, работа по каналите на зъбите или импланти. Среща си и при хората, които са преживели инфаркт.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft