Българин отглежда в двора си плод, който трепе и най-страшните болести-Снимки

вход през zajenata.bg
За Жената
Българин отглежда в двора си плод, който трепе и най-страшните болести-Снимки
2169
Българин отглежда в двора си плод, който трепе и най-страшните болести-Снимки

Трифон Тодоров от Дичин е превърнал в двора на къщата си в селото в екзотична градина, пише "Борба".

Приема за хоби да се грижи за нетипични за нашите географски ширини растителни видове и успява да се сдобие със солидна реколта за лични нужди.

Убеден е в полезните свойства на плодовете, които произвежда, и самият той се шегува, че проверява дали е вярно преданието за един от атрактивните му екземпляри. А именно – за хинапа, за който китайците вярвали, че при редовна консумация удължава живота на човека до 300 години.

Трифон винаги се е занимавал със земеделие, но преди 8 години му хрумнало да засее по-екзотични видове.

Започнал с киви. То вирее в субтропичен климат и обикновено у нас се среща предимно в Южна България и в района на Черноморието. Обяснява, че тази култура наподобява лозата и се отглежда на дву-триредова конструкция или асмовидно.



„За разлика от лозата обаче, кивито не иска толкова пръскане. Устойчиво е на болести, обича водата и трябва често да се полива. Гледам го от 8 години и сега за втора година дава плодове. Едно киви е с тегло до 100 грама“, разказва той.

Неговата голяма гордост обаче е хинапът. Растението е известно и с наименованията китайска фурма и дзиндзифка. Този екземпляр носи началото си от Азия и според историческите извори е отглеждано преди повече от 4 века.

„В миналото плодовете на хинапа са били достъпни само за китайския император. Той се хранел с тях, за да прочиства тялото си от всичко вредно, което може да го разболее. Смятали са, че действа като имуностимулант и е отлична превенция срещу инфаркт, мозъчни удари, рак на стомаха и т.н.

Вярвали са, че при редовна консумация ще подобри здравето и човек може да живее до 300 години“, обяснява Тодоров.
Легендите разказват още, че от плодовете на растението е направена вълшебна ароматна сума, която помогнала на император Гуану-ди да мобилизира силите си и да вдигне успешно въстание, осигурило му впоследствие трона.

Трифон подчертава, че китайските фурми са богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Те са нискокалорични и могат да се хапват и преди да узреят напълно.



„Един негов плод е с големина колкото палеца на човек. Може да се яде още докато е зелено, като тогава вкусът му наподобява този на круша. Като узрее напълно, е сладък като класическата фурма. Досега не съм правил опити да го захаросвам, но планирам скоро да пробвам“, разказва ентусиастът.

Трифон сподели, че отглеждането на хинапа не е толкова трудно поради факта, че растението издържа до -30 градуса. По думите му е много медоносно и привлича по уникален начин пчелите.

В градината му в Дичин може да се види също камчатска лоницера. Това е почти непознато за България растение, което наподобява боровинка, череша и дива ягода.

Плодове се отличават с много ценни за здравето качества, защото съдържат захари, пектинови вещества, витамини, биофлавоноиди, каротиноиди, тиамин, фолиева киселина, макро- и микроелементи. Действат жлъчегонно, използват се при лечение на малария, хипертония, малокръвие, сърдечни заболявания, затлъстяване, кожни болести, бъбречни болести и други.

Последният екзотичен вид на ентусиаста е планински лимон. Той няма нищо общо с класическия кисел плод, макар външно доста да си приличат. Екземплярът съдържа 5 пъти повече витамин C и е с по-високо съдържание на пектин.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft