В кухнята винаги имам яйчени черупки, активен въглен и тенджерите и тиганите блестят!

вход през zajenata.bg
За Жената
В кухнята винаги имам яйчени черупки, активен въглен и тенджерите и тиганите блестят!
1835
В кухнята винаги имам яйчени черупки, активен въглен и тенджерите и тиганите блестят!

Първо трябва да разберете от какъв материал е направен този или онзи тиган и едва след това да продължите да го почиствате.

ТРЯБВА ДА СЕ ИМА ПРЕДВИД:

  • Тиганите с незалепващо покритие "не обичат" всякакви абразивни продукти и киселини.
  • Емайлираните съдове реагират отрицателно на киселинни вещества.
  • Алуминиевите съдове не са подходящи за сода за хляб и силни киселини.
  • Тиганите от неръждаема стомана не понасят силни киселини и абразиви.

Лесен начин за почистване на тенджери

Най-елементарният и щадящ начин е да излеете вряща вода в тенджерата и да оставите за час-два. След определено време измиваме всичко полепнало с гъба. Ако тенджерата не се измие, ще се използват по-радикални методи.  

Страхотен универсален начин за почистване на тенджери, който няма да навреди на вашите съдове за готвене от какъвто и да е вид. Необходимо е да налеете вода в тенджерата, да капнете малко препарат за миене на съдове или да натрошите сапун за пране. Слагаме на котлона, оставяме да заври и оставяме за 10-15 минути на тих огън. След това просто отстранете мръсотията с гъба.

Оцет и сода

Тази комбинация е чудесна за отстраняване на изпарения от неръждаеми и емайлирани съдове за готвене. В мръсна тенджера налейте вода и оцет в съотношение 50 на 50 и загрейте до 100 градуса, отстранете от котлона и постепенно добавете сода бикарбонат към течността. Внимавайте съскащата маса да не се излее над ръба. Тенджерата се нуждае от време, за да се разтвори загорялата храна. Остатъчната мръсотия може да се отстрани с шпатула.

Мощен инструмент

Препаратът и натрошените яйчени черупки са подходящи за измиване на емайлирани и алуминиеви тигани. Течността за миене на съдове ще разтвори мазнините, а черупката ще служи като чудесен абразив. Ако оставите тенджерата да престои 1-2 часа със сапунен разтвор вътре, мръсотията ще бъде по-лесна за изстъргване.

Активен въглен

Добър за почистване на тенджери от загорели млечни продукти и активен въглен. Може да мие всички видове съдове, с изключение на тенджери с незалепващо покритие. За да направите това, трябва да натрошите таблетките на прах и да ги изсипете на дъното на тигана, а след 30 минути добавете вода и изчакайте още половин час. След това остава само да се измие мръсотията.

Лимонена киселина

Тя ще се справи перфектно със задачата, когато трябва да почистите алуминиев тиган или съдове от неръждаема стомана. Незалепващо покритие и емайл такъв агресивен агент може да повреди. За да премахнете сварената мръсотия, оставете водата да заври и изсипете в нея 2-3 супени лъжици лимонена киселина, изчакайте реакцията да протече около 20 минути и почистете дъното на тигана с гъба или скрепер.

Лимонената киселина и оцетът също перфектно отстраняват остатъците от котлен камък (варовик) от дъното и стените на съдовете. Те са особено ефективни при неотворени кутии, когато плаката е едва забележима. Какъвто и метод за почистване на тенджери да изберете, най-важното е да не навредите на собственото си здраве.

Сега знаете как да почистите тенджера. Надяваме се, че един от методите определено ще ви помогне да спасите любимия си кухненски помощник от изгаряне!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft