В сряда е трагичен празник и ето какво се слага на трапезата

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
В сряда е трагичен празник и ето какво се слага на трапезата
В сряда е трагичен празник и ето какво се слага на трапезата
50359
В сряда е трагичен празник и ето какво се слага на трапезата
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

На 28 декември Българската православна църква почита паметта на 20 хиляди мъченици, запалени и изгорени в Никомидия.
Това нещастие се случило в 302 година, когато били най-жестоките гонения против християните, които продължили десет години и приключили с възцаряването на император Константин.

 

На 28 декември се блажи. Традиционна българска блажна гозба е блажни сарми. Качамакът, баницата и зелникът пък са блажни ястия за за гости.

Традиционна българска блажна гозба е блажни сарми, които са приготвени с листа от кисело зеле, обаче вместо с смляно месо сармите се нагъват с много ситно нарязано свинско месо или с малки парченца кокоше или пуешко месо.

Сармите се нареждат в тенджера и се варят, докато месото омекне, и тогава се добавя чаша зелева чорба и отново се варят, докато останат на мазнина.

Качамакът, баницата и зелникът са блажни ястия за за гости. За големи празници са се поднасяли традиционни гозби.

На Коледа се поднася печено прасенце, пълнено с ориз. Сервира се и пуйка или кокошка, пълнена с ябълки или кисело зеле. Поднасят се суджук, луканка, празнична торта.

ЗЕЛЕВИ БЛАЖНИ САРМИ ПО ДОБРУДЖАНСКИ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • кисело зеле - цели листа
  • олио - 5 с.л.
  • лук - 1 гл.
  • кайма - 800 г
  • ориз - 3/4 купа*
  • булгур - 1/4 купа*
  • доматен сок - 2 - 3 с.л., прибавени в каймата по желание
  • яйце - 1 бр.
  • чесън - 4 скилидки.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 к.л. смлян
  • кимион - 1 ч.л. смлян
  • чубрица - 1 ч.л. суха
  • джоджен - 1 ч.л. сух
  • черен пипер - 15 зърна
  • бахар - 15 зърна
  • дафинов лист - 4 листа
  • сол - при необходимост
  • зелев сок - до 2 ч.ч.

ЗА ЗАПРЪЖКАТА
олио - 6 - 7 с.л.
червен пипер - 1 с.л.

ПО ЖЕЛАНИЕ
люти чушки - 2 - 4 бр. сухи, или сладки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Защо по Добруджански ли ? Ами защото в плънката им слагаме сурово яйце -

хем за спойка, хем придава по-добър вкус и мекота на плънката. Освен това част от ориза заменяме с булгур.

И как точно я приготвяме? В тенджера загрявам олиото и слагам ситно нарязания лук да се задуши с малко вода. След това добавям каймата, която аз лично разбърквам с малко вода и дом. сок, така при запържването не става на буци, а на трохи. След като побелее каймата, прибавям ориза и той леко да се запържи. Следват булгурът, едно две завъртвания с лъжицата и сипвам червения пипер, не обичаме бяла плънка. Заливам с вода в съотношение ориз:вода - 1:3. Подправям със смлян черен пипер, смлян кимион, чубрица и джоджен и малко сол (все пак зелевите листа и зелевият сок са солени). Вие подправяте според вашия вкус.

Оставям на силния огън, докато заври, след което намалявам огъня и с похлупен с капак оставям ориза да си поеме водата за около 20 минути. И да - той е почти сварен, така, ако ми остане плънка може също да се консумира.

Смъквам от огъня и прибавям разбитото яйце, обърквам бързо и хубаво плънката, така избягвам образуването на белтъчните парцали. Следва пресованият чесън (пропуснете го, ако не ви харесва) и я оставям да поизстине.

През това време си приготвям листата за сармите. Ако са големи, по дебелата жила ги разделям на две. Ако са малки, изтънявам жилата, колкото мога.

В началото на всяко парче зелев лист, сложен в/у дъска за хляб, поставям обикновено по 1 с.л. от плънката, загръщам по-малко от двата странични края (ляв и десен), за да не изпадне плънката, и завивам на стегнато руло, защото при мен оризът в плънката е почти сварен.

Сармите подреждам в дълбока тенджера, дъното на която е покрито с два три зелеви листа.

Върху всеки подреден ред сарми слагам зърна черен пипер, зърна бахар и дафинов лист. Някъде между редовете слагам и сухите люти чушлета или сладки чушки, придават невероятен аромат и вкус на сармите (може и да ги пропуснете).

Тенджерата не се пълни догоре, тъй като сърмите се затискат с чиния, а и по време на варенето се надуват.

Заливам ги с равни части зелев сок и вода, така че почти да ги покрие.

В тиган загрявам олиото за запръжката, слагам червения пипер и веднага махам от огъня, за да не прегори пиперът и да нагарча.

Горещата запръжка изливам върху сармите. Покривам ги с чиния, обърната с дъното нагоре, и ги слагам на огъня.

Щом заврат, намалявам силата му и ги оставям да къкрят около час, час и половина, уточняват от recepti.gotvach.bg.

В последно време обаче ги оставям да къкрят около два часа и резултатът е едни топящи се в устата сарми, направо божествени!

По желание готовите сарми могат да се прехвърлят в тава и да се запекат на фурната. Аз обикновено запичам толкова сарми, колкото ще се хапват, и то непосредствено преди сервирането им.

Да ви е вкусно!

*купа=350 мл

БЪЛГАРСКИ КАЧАМАК

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • царевично брашно - 400 г
  • масло - 60 г
  • олио - 1 с.л.
  • прясно мляко - 200 мл.
  • сирене - 200 г
  • сол - на вкус
  • червен пипер - 1 ч.л.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Кипва се 1.800 л вода с млякото, олиото, солта и се изсипва брашното. Бърка се постоянно.

Вари се и едновременно с това се разбива с тел в продължение на 10 мин.

Маслото се сгорещява в тиган и се сипва червеният пипер. Разбърква се.

Качамакът се разсипва по чинии и се ръси с натрошено сирене. Полива се с пиперосаното масло.

ЗЕЛНИК С ПРАЗ И КИСЕЛО ЗЕЛЕ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • зеле - 1 средно голяма зелка
  • зехтин
  • червен пипер - 2 с.л.
  • кимион - 1/2 ч.л. на прах
  • куркума - 1/2 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • кори за баница - 1 пакет (около 12 листа)
  • кимион - 1 с.л. на зърна
  • кайма - 250 г (свинска)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарежете зелето на ситно. В голяма тенджера с капак сипете зехтин, колкото да покрие около 1 пръст над дъното.

Загрейте зехтина и прибавете добре отцеденото зеле и каймата. Запържете за около 2-3 минути.

Сложете подправките и объркайте хубаво. Затворете с капака и намалете котлона. Задушавайте около 30 минути. Застелете плитка тава с хартия за печене. Намажете със зехтин.

Включете фурната на 170 градуса. Разстелете корите за баница. Вземете 3 кори и равномерно разпределете едната част върху най-горната кора.

Прегънете около 1 см от двата края на по-тясната част и навийте на руло.

Прехвърлете готовото руло в тавата. Навийте и останалите кори, и сложете в тавата. Ако тавата Ви е кръгла започнете да подреждате от външния край.

Сипете 2-3 супени лъжици вода в съда, в който сте задушавали зелето и намажете рулата. Поръсете със зърната кимион.

Печете зелника докато се зачерви.

Зелникът с праз и кисело зеле е готов.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft