Този Солен кекс с патладжан и сирена съчетава богатите вкусове на печен патладжан с кремообразен пълнеж от сирене, създавайки обилно вегетарианско ястие, идеално за семейни вечери или за поздрави на гости. Красивата златистокафява повърхност и разтопеното сирене правят това ястие едновременно визуално привлекателно и вкусно.
Солен кекс с патладжан и сирене
Продукти:
За патладжана:
- 1 голям патладжан (приблизително 500 г)
- 2 супени лъжици сол (за извличане на влага)
- 3-4 супени лъжици зехтин
- 1 скилидка чесън, смляна
За пълнежа:
- 80 г моцарела, нарязана на кубчета или настъргана
- 1 връзка зелен лук (пресен лук), ситно нарязан
- 2 филийки бял хляб, без корички
- 50 мл (¼ чаша) мляко
- 30 г настърган пармезан
- 1 голямо яйце
- 2 супени лъжици галета
- Черен пипер на вкус
- Червен пипер на вкус
- Италиански билки на вкус
- Допълнително зехтин за намазване
Приготвяне:
Измийте добре патладжана и го нарежете на кубчета с дебелина 2 см (¾ инча). Поръсете обилно всяко парче със сол и ги поставете върху голяма чиния или тава за печене. Оставете патладжана да престои 30 минути, за да се отстрани излишната влага и горчивината. След 30 минути подсушете парчетата с кухненска хартия, за да отстраните солта и отделената влага.
Отстранете коричките от филийките хляб и ги накъсайте на малки парченца. Поставете парчетата хляб в малка купа и ги залейте с млякото. Оставете хляба да се накисне за 10 минути, докато омекне и поеме напълно млякото. Внимателно изстискайте излишното мляко и оставете сместа за хляб настрана.
Загрейте 3-4 супени лъжици зехтин в голям тиган на среден огън. Добавете нарязания чесън и го запържете за 30 секунди, докато замирише. Добавете резените патладжан в тигана и гответе по 4-5 минути от всяка страна, докато станат златистокафяви и крехки. Патладжанът трябва да е мек, но все пак да запази формата си. Свалете от котлона и оставете леко да се охлади.
В голяма купа смесете накиснатата смес от хляб в мляко, нарязания зелен лук, половината от моцарелата, настъргания пармезан и разбитото яйце. Подправете с черен пипер, червен пипер и италиански билки на вкус. Разбъркайте добре всички съставки, докато се смесят добре и сместа стане хомогенна.
Загрейте фурната си на 180°C (350°F). Постелете тава за хляб с хартия за печене или я намажете със зехтин. Подредете половината от сготвените парчета патладжан на дъното на подготвената тава за хляб. Разпределете равномерно плънката от сирене и хляб върху слоя патладжан. Отгоре поставете останалите резени патладжан, като ги притиснете леко в сместа.
Поръсете останалата моцарела върху сглобения хляб. Намажете леко повърхността със зехтин и поръсете с галета за допълнителна хрупкавост. Добавете последно щипка червен пипер и италиански билки за цвят и вкус.
Поставете тавата за хляб в предварително загрятата фурна и печете 35-40 минути, докато горната част стане златистокафява, а сиренето се разтопи и започне да бълбука. Вътрешната температура трябва да достигне 70°C (160°F), когато се провери с термометър за месо.
Снимка: YouTube
Извадете кекса от фурната и го оставете да почине 10 минути преди нарязване. Този период на почивка помага на хляба да се стегне и улеснява нарязването на чисти филийки. Гарнирайте с пресни билки, ако желаете, и сервирайте топъл.
Снимка: YouTube