Домашни картофки уеджис - хрупкави отвън, леки и пухкави отвътре! Здравословна рецепта на фурна:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Домашни картофки уеджис - хрупкави отвън, леки и пухкави отвътре! Здравословна рецепта на фурна:
Домашни картофки уеджис - хрупкави отвън, леки и пухкави отвътре! Здравословна рецепта на фурна:
19833
Домашни картофки уеджис - хрупкави отвън, леки и пухкави отвътре! Здравословна рецепта на фурна:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Невероятно вкусни картофки Уеджис - точно като онези, които сервират в ресторантите за бързо хранене, но без вредните съставки и пърженето във фритюрник! Предлагаме ви домашна рецепта за картофки Уеджис на фурна , с която ще са хем здравословни, хем също толкова вкусни, колкото са и "вредните". Най-хубавото им е, че са невероятно хрупкави отвън и пухкави и меки отвътре.

Домашни картофки Уеджис на фурна

Оборудване:

  • Остър нож и дъска за рязане
  • Тенджера и гевгир (за варене на картофките)
  • Голяма купа за смесване
  • Голяма омазнена тава за печене
  • Фино ренде за сиренето
  • Малък съд (за сместа от подправки)

Съставки (основен списък):

▢ 4 средно големи картофа за печене, приблизително 250g всеки (изберете месести сортове с повече нишесте)
▢ 1/2 чаша / 40 г прясно настърган пармезан
▢ 2 супени лъжици зехтин
▢ 1 ч.

л. + 1/2 ч.л.сол
▢ 1 препълнена ч.л. червен пипер
▢ 1 препълнена ч.л. чесън на прах
▢ 1/2 чаена лъжичка сушена мащерка (може риган)
▢ 1/4 чаена лъжичка кайенски лют пипер (коригирайте според предпочитанията)
▢ 1/8 чаена лъжичка черен пипер

Инструкции:

Нарежете картофите си на 8 равни клиновидни форми. Най-лесно е, като първо разрежете наполовина, поставите с плоската страна надолу и ги нарежете наполовина, след което обърнете отново и отново нарежете наполовина.

уеджис нарязване

Сложете картофите в тенджера със студена вода 1 чаена лъжичка сол, след което оставете да заври. Щом водата кипне, ги оставете да поврат 3-4 минути. Ръбовете трябва едва да започнат да се сваряват и трябва да може да ги разрежете с нож с леко усилие.

Отцедете картофите в гевгир. Оставете ги да изсъхнат поне 5 минути, но за предпочитане, докато спрат да изпаряват вода. Колкото по-дълго, толкова по-добре (колкото повече пара излиза, толкова по-пухкава е вътрешността и по-хрупкави стават отвън).

картофи в гевгир

Междувременно в малка купа смесете 2 супени лъжици зехтин, 1 препълнена чаена лъжичка червен пипер и чесън на прах, 1/2 чаена лъжичка мащерка и сол, 1/4 чаена лъжичка кайенски пипер (или на вкус) и 1/8 чаена лъжичка черен пипер. Загрейте фурната до 200C.

Смесете картофените резени с маслената подправка и разбъркайте, за да се покрият напълно. Поръсете с 1/2 чаша/40 г прясно настърган пармезан и леко разбъркайте. Не прекалявайте с пармезана или той ще се слепи с подправката и ще падне от картофките.

картофки в подправки

Равномерно разпределете резените върху голяма омазнена тава за печене (използвайте 2 тави, ако трябва). Разстоянието е важно, за да не се слепват един върху друг картофите и да има място за хрупкавост!

Печете 25-35 минути, или докато станат наситено златисти и видимо хрупкави. Обърнете веднъж след 15-тата минута. Времето за печене ще варира в зависимост от вашата фурна/размера на резените, така че просто бъдете бдителни след обръщане. Ще станат още малко по-хрупкави, докато почиват.

картофки на фурна

Сервирайте със сос по желание и им се насладете!

картофки на фурна

уеджис на фурна

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft