Тази рецепта за Залята баница със сирене е стара, традиционна рецепта, която носи топлината и вкуса на домашната кухня.
С прости съставки и уникална заливка, която й придава пухкавост и мекота, тази баница ще ви спечели със своята сочност и мека текстура.
Идеална е за всеки повод, лесна е за приготвяне, а вкусът й ще ви върне спомени за домашните рецепти на нашите баби. Ето какво ви е необходимо:
Залята баница със сирене
Продукти:
- 200 мл кисело мляко
 - 200 мл газирана минерална вода
 - 200 г извара
 - 4 яйца
 - 15 г бакпулвер
 - 10 г сол
 - 400 г брашно
 
За заливката:
- 400 мл прясно мляко
 - 80 г масло (или олио)
 - 2,5 г сол (половин чаена лъжичка)
 
Приготвяне:
1.
2. Добавете 200 мл кисело мляко и 200 мл минерална вода, след което разбъркайте.
3. Добавете 200 грама фино сирене и разбъркайте добре.
4. Постепенно добавете 400 грама брашно и 15 грама бакпулвер. Разбъркайте с телена бъркалка, докато сместа стане хомогенна.
5. Загрейте фурната до 200 °C.
6. Намажете тава за печене с размери 25x30 см с олио и изсипете приготвената смес. Разпределете я равномерно в тавата.

Снимка: YouTube
7. Печете баницата в предварително загрята фурна за 25-30 минути, докато стане златистокафява.

Снимка: YouTube
8. За да приготвите заливката, сложете 400 мл мляко, 80 грама масло и половин чаена лъжичка сол в тенджера на среден огън. Оставете сместа да заври.
9. Извадете горещата баница от фурната и веднага я нарежете на кубчета.
10. Залейте я с горещата заливка и я оставете да попие млякото за няколко минути.

Снимка: YouTube
.jpg)
Снимка: YouTube
11. Върнете баницата във фурната и печете още 5 минути
12. Извадете от фурната и я оставете да се охлади за около 15 минути преди сервиране.

Снимка: YouTube
Тази нетрадиционна баница с пълнеж и заливка е сочна, мека и има неустоим вкус. Сервирайте я топла и се насладете на уникалния й аромат и текстура. Добър апетит!

                                            
                                        




                                        
                                        
                                        
                                        
                                        







