Как правилно се замразяват за зимата зеленчуци и подправки - всички тайни, за да останат витамините вътре:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Как правилно се замразяват за зимата зеленчуци и подправки - всички тайни, за да останат витамините вътре:
6773
Как правилно се замразяват за зимата зеленчуци и подправки - всички тайни, за да останат витамините вътре:

Сигурно и вие правите някакъв вид зимнина - било то туршия или просто пресни зеленчуци във фризера . Последният вариант е предпочитан от повечето хора заради факта, че по този начин най-добре се запазват полезните вещества и витамините в суровия продукт. 

Днес решихме да ви разкажем повече за това, как е правилно да се замразяват различните видове зеленчуци и подправки така, че нищо ценно да не се губи от тях:

Как се замразяват зеленчуци и подправки

Чушки

чушки във фризера

За по-добро съхранение внимателно изрежете сърцевината на чушките и ги замразете цели. Преди да ги замразите, не забравяйте да бланширате чушките. Сложете ги в гевгир и потопете във вряща вода за 30 секунди, а след това веднага в студена вода. След като чушките изстинат и изсъхнат, може вече да ги замразите.

За готвене или задушаване не е необходимо да ги бланширате, просто замразете на парчета.

Замразяване на киселец, спанак, копър, магданоз.

замразяване на спанак

Спанакът и киселецът трябва да бъдат бланширани, а след това нарязани и замразени. Ако не ги бланширате, тогава те ще загубят цвета си. Копър и магданоза просто нарежете и замразете в торбички или контейнери.

 
Целина

замразяване на целина

Нарежете целината на парчета. Тъй като тя има груби влакна, трябва да се бланшира за 2 минути, след това да се потопи в студена вода. Когато целината се охлади, я поставете върху табла, покрита с прозрачно фолио, увийте плътно и замразете.

  Червено цвекло

червено цвекло

Може да бъде замразена сурова. Много е удобно. Когато трябва да готвите супа, например, не е необходимо да цапате рендето. Като алтернатива можете да приготвите по-голямо количество и да замразите на малки порции, достатъчни за едно готвене.

За салати и варене може да замразите на по-големи парчета, като не забравяте да я бланширате предварително.

  Тиквички

замразени тиквички

За замразяване ви трябват млади тиквички без големи семки вътре. За готвене първо нарежете на кубчета, замразете върху тавичка с фолио и след това прехвърлете в пликчета или кутийки. Можете също да настържете тиквичките, като не забравяте да изцедете излишната течност, и да замразите на части.

 Патладжан

патладжани замразени

Тъй като патладжаните имат специфична горчивина, поръсете ги със сол преди замразяване и оставете за половин час. Изплакнете солта и варете в продължение на 3 минути. Когато парчетата патладжан изстинат, ги изсушете и сложете във фризера.

Можете също да изпечете патладжаните цели, след това обелете и замразете. Тази опция е идеална за кьопоолу или салати през зимата.

 Броколи и карфиол

броколи и  карфиол

Много често в такива зеленчуци може да се крият насекоми. Разделете броколито/карфиола на съцветия и го накиснете във вода за половин час, така че всички насекоми да излязат. След това пуснете розичките за 2 минути във вряща вода и веднага потопете във вода с лед. По този начин и цветът се запазва, и остават хрупкави. По-добре е да замразите броколито в кутийки.  

Домати

домати за зимата

Можете да замразите доматите по три начина.

1.

Пасирайте и замразете на части - например под формата на ледени кубчета, а после в найлонови пликове.

2. Нарежете на пръстени и замразете върху прозрачно фолио, след което прехвърлете парчетата в подходящ съд.

3. Замразете ги цели в найлонови пликове за фризер.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft