Популярна проста лечебна рецепта за сладко от глухарчета с лимон

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Популярна проста лечебна рецепта за сладко от глухарчета с лимон
13658
Популярна проста лечебна рецепта за сладко от глухарчета с лимон

Здравословното сладко от глухарче с лимон може лесно да се приготви, като се използва проста стъпка по стъпка рецепта със снимка. По желание можете да приготвите една или две буркани, за всяка проба. Просто трябва да побързате, защото с настъпването на лятото цветята на глухарчетата стават все по-малко.

Ползите от глухарчето за хората

Чудесно сладко се вари от ранни пролетни цветя - глухарчета. Обикновено се готви през април-май. Дори в края на май можете да успеете да намерите млади цветя и да готвите популярно и здравословно лакомство от тях.

Глухарчето, което повечето хора считат за плевел, е много здравословно растение. От древни времена народните лечители го използват за лечение на черния дроб. То перфектно се справя с камъните в бъбреците. В допълнение, има холеретично свойство.

Това цвете стимулира работата на сърцето и кръвоносните съдове, активира храносмилането, насърчава производството на стомашен сок. От древни времена са били лекувани от жълтеница, гастрит и са прогонили глисти. Глухарчето перфектно се настройва с излишния холестерол, предотвратявайки усвояването му от организма, а също така извежда токсините от тялото.

При диабет то помага за производството на инсулин, а при белодробни заболявания улеснява силната кашлица. Лечителите знаят, че глухарчето може да анестезира, а също така да действа като антисептик. Към дългия списък от заболявания, които лекува това цвете, можете да добавите брадавици и екземи по кожата. Освен това помага за болки в ставите и се използва като тоник.

Вездесъщото растение е невероятно богато на:

  • витамини А, К, В4, С;
  • желязо;
  • кобалт;
  • натрий;
  • фосфор;
  • мед;
  • калций
  • влакно;
  • въглехидрати;
  • протеини.

В много страни това цвете, освен за лечебни цели, се използва в салати, от него се прави сладко, правят се вино, квас и желе. В Япония и Франция се отглежда специално.

Освен за готвене и лечебни цели, глухарчето успешно се използва в козметологията. Пигментните петна и луничките се побеляват с неговия сок, а инфузията от корените и листата подобрява тена. Лосиони и отвари на това растение възстановяват еластичността на кожата, облекчават акне, възпаления и акне.

Събирането и приготвянето на цветя за сладко

Рафинирано сладко от растението, богато на полезни минерали и витамини, се прави от много домакини. Почти всеки от тях има своя собствена рецепта за лакомството.

Лечебно сладко :

  • понижава кръвното налягане;
  • укрепва имунната система;
  • успокоява кашлицата;
  • лекува черния дроб;
  • успокоява нервите;
  • помага за понижаване на треската при настинки
  • предотвратява развитието на стомашно-чревни заболявания.

Най-важният етап от приготвянето на сладко е събирането и приготвянето на цветовете. Събирайте ги от горски поляни, далеч от предприятия и оживени пътища, винаги в слънчев ден.

Избирайте цветове с ярък, наситен цвят, за предпочитане цъфтящи за втора година. Размерът на цветовете също има значение - колкото са по-големи, толкова по-полезни. Опитайте се да съберете цветовете за сладко веднага щом цъфтят. Нарежете ги възможно най-близо до главата. Можете да събирате и само венчелистчета.

Преди готвене цветовете се избират внимателно, като се отстраняват насекомите, скрити там. След това се измиват. За да се отстрани горчивината, цветовете за ден (или през нощта) се накисват във вода. Но, ако искат да запазят повече лечебни качества, цветята не се накисват.

Как да си направим здравословно сладко от глухарчета

За да приготвите класическо сладко от глухарче (гъсто), то трябва да е 400 г (или 400 бр.) цветове, към които се добавят 850 г захар и две чаши вода. За да направите сладкото с желаната гъстота, трябва да вземете по-малко или повече захар и вода.

Първо сварете цветовете . За да направите това, те се добавят към ястията, заливат се с вода и се оставят да заврят. Ако сладкото се вари с лимон, тогава към водата с цветовете се добавя един нарязан лимон, а от водата се взема един литър.

Когато сместа заври, интензивността на огъня се намалява и цветовете се варят на слаб огън за 15-20 минути.

След това сместа се отстранява от котлона , филтрира се добре и се връща в съдовете за готвене. Много домакини, така че вкусът на сладко да е по-интензивен, оставят сместа да настоява за през нощта и след това филтрирате.

Захарта се добавя към прецедената смес и се разбърква добре. След това сложете на слаб огън и гответе , след като заври, още 30 минути.

Готовото сладко се прехвърля горещо в подготвените буркани и се покрива.

Съхранявайте сладкото от глухарче на хладно място (мазе или хладилник). Най-полезно е сладкото е през първата година след приготвяне и се съхранява до три години.

За да разнообразят вкуса на необичайно сладко, домакините по време на готвене добавят всички видове добавки :

  • канела
  • портокал;
  • листа от касис.

Вкусно и ароматно сладко може да се яде с чай, пие се на празен стомах, разреден в топла вода, използва се като десерт.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft