Празнична Гергьовска погача, пълнена с масло и сметана - мека като душичка, а вкусът е райски!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Хороскоп и Нумерология
Празнична Гергьовска погача, пълнена с масло и сметана - мека като душичка, а вкусът е райски!
294
Източник: За Жената
Снимков материал: YouTube
Празнична Гергьовска погача, пълнена с масло и сметана - мека като душичка, а вкусът е райски!

Може ли празник без празнична погача? Специално за днешния Гергьовден ви предлагаме една уникална Празнична Гергьовска погача , пълна със сметана и мека като душичка! Всеки именик заслужава парченце от този разкош - ето рецептата:

Празнична Гергьовска погача

Продукти:

  • 600 г брашно
  • 8 г суха мая
  • 1 яйце
  • 100 мл олио
  • 2 чаени лъжички сол
  • 300 мл мляко
  • 200 г заквасена сметана
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 100 г масло
  • жълтък за намазване
  • маково семе за поръсване

Приготвяне:

Сложете млякото, маята и захарта в купа, разбъркайте и оставете да престои 5 минути. След това добавете яйцето, олиото и постепенно добавяйте брашното, като разбърквате.

Изсипете сол и омесете тестото.

меко тесто погача

Снимка: YouTube

Оставете тестото да втаса за около 15 минути. Разделете тестото на 4 части и оформете топчета.

топчета погача

Снимка: YouTube

Вземете първата топка и я разточете с точилка, след което я намажете с масло и я оставете настрана.

масло върху тестото

Снимка: YouTube

Разточете втората топка и я поставете върху първата, след което намажете крема на по-дебел слой.

тесто със сметана

Снимка: YouTube

Разточете третата топка, след което я поставете върху вече разточените и разточени кори, след което намажете с масло. 

кори тесто

Снимка: YouTube

погача оформяне

Снимка: YouTube

След това разточете четвъртата и последна топка и я поставете върху останалите, като внимателно я свържете с първия слой, за да затворите пълнежа.

краища погача

Снимка: YouTube

Поставете погачата в тавата, след което използвайте нож, за да оформите звезда (не натискайте ножа докрай).

погача в тавата

Снимка: YouTube

разрези погача

Снимка: YouTube

Намажете тестото с жълтък и поръсете с макови семена.

мак върху погачата

Снимка: YouTube

Печете на 200 градуса за около 30 минути.

готова погача

Снимка: YouTube

погача за Гергьовден

Снимка: YouTube

Разчупете погачата по разрезите и дайте по парченце на гостите - ще останат възхитени!

парче погача

Снимка: YouTube

гергьовска погача вътре

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

погача за Гергьовден парчета

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft