Наксоро приятелка от Сърбия ми сподели как приготвя сладко от цвят бъз и аз пъбързах да приготвя, че скоро ще прецъфти.
- цвят от бъз – 300 г
- вода – 1,2 литра
- лимон – 2 броя
- захар – 600 г
- портокалови кори – 100 г, захаросани
Подготовка:
Залейте цветовете от бъз с 200 мл студена вода. Добавете един нарязан лимон.
Сложете тенджерата на котлона и щом заври, свалете от огъня.
Добавете 600 г захар към прецедената течност и поставете на слаб до среден огън. Гответе за час и 30 минути.
Свалете тенджерата от котлона и я оставете да се охлади.
Ако охладеното сладко е твърде гъсто, добавете чаша вода и върнете на котлона.
След като заври, добавете сока на един лимон и кората на един портокал.
Оставете сладкото да ври около 5 минути и намалете котлона, докато напълните сухите буркани с горещото сладко.
Обърнете сладкото с главата надолу, докато се охлади напълно.