Проф. Байкова с плашещо предупреждение: Следните добавки в храната причиняват рак!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Проф. Байкова с плашещо предупреждение: Следните добавки в храната причиняват рак!
29167
Източник: блиц
Проф. Байкова с плашещо предупреждение: Следните добавки в храната причиняват рак!

Не купувайте млечни и месни продукти, а истинско сирене и месо, защото високата концентрация на консерванти, подобрители и оцветители, води до онкологични заболявания. За това предупреди проф.

Донка Байкова , ръководител на катедра „Превантивна медицина“ към Медицинския университет в София в „Добро утро, България“ по ТВ7.„Първо Е-тата влизат в стомашно-чревния тракт. Там има различни механизми. 30% от имунната защита на организма е съсредоточена в лигавицата на тънките черва. Един от тези оцветители Е132 обаче не се абсорбира в кръвообращението. Ако има реакции, те са на ниво стомашно-чревен тракт. Може да имате гадене и неразположение. Е-тата, предизвиквайки леки възпалителни проблеми, могат заедно с други фактори да доведат до онкологично заболяване“, обясни Байкова.

„Уважавам колегите от БАН, но опитите им са в епруветка. Ние не знам обаче как реагира целият човешки организъм. Затова те трябва да бъдат пренесени върху жив модел. Тогава ще имаме категорични становища, че дадено Е е със сериозна опасност. Нужни са отчитания на много фактори“, подчерта Байкова.

„Е-тата в етикетите на хранителните продукти означават, че са разрешени в европейските страни от един орган по безопасност на храните, намиращ се в италианския град Парма. За всеки от тези продукти има много документи, доказващи тяхната безопасност за човешкото здраве, но се появява тревожна информация“, заяви специалистът по здравословно хранене.

Опасните Е-та се съдържат в консервите, местните и рибни продукти, колбасите, оцветените сладкиши, плодовите сокове, десертите и дори в кафето.

Според учените от БАН, когато има мутации, клетката загива. За никого не е тайна, че може да бъде изпуснат контролът и тя да се превърне в ракова. Експертите обаче са категорични, че изследването им не трябва да предизвиква паника. Те не могат да кажат каква е вероятността високата концентрация на консервантите и оцветителите да предизвика рак. Притесняват се обаче, че досега нито една отговорна институция не ги е потърсила.

„Стремете се продуктите във вашето меню да са от натурален произход! Много вредни са оцветителите. Не купувайте цветни бонбони! Не оцветявайте сладките или използвайте само с натурални продукти! Не изключвайте храни, от които организма ни има нужда. Не заклеймявайте млечните продукти или месото. Трябват ни всички храни, но натурални“, каза още проф. Байкова. 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft