Такова чудо още не сте виждали! ТУРСКА баклава за 15 минути - перфектна на вкус и вид:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Такова чудо още не сте виждали! ТУРСКА баклава за 15 минути - перфектна на вкус и вид:
Такова чудо още не сте виждали! ТУРСКА баклава за 15 минути - перфектна на вкус и вид:
229584
Такова чудо още не сте виждали! ТУРСКА баклава за 15 минути - перфектна на вкус и вид:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Наближават коледните празници, а както всички знаем, истинската царица на трапезата е баклавата ! Този ориенталски десерт съществува в десетки изпълнения и всяка домакиня си има свой предпочитан начин за приготвянето на баклава . Днес се обръщаме към по-неопитните от вас, които може би ще приготвят този сиропиран десерт за първи път тази година.

Специално за тях, а и за всички, които искат да опитат нещо ново, предлагаме тази бърза и лесна баклава за 15 минути . Всичко е лесно като детска игра, а резултатът - като от турска сладкарница:

Баклава за 15 минути

Продукти:

За плънката:

400 гр. орехи

2 белтъка

За сиропа:

2 чаши вода

2 чаши захар

1 с.л. лимонов сок

За поръсване:

натрошен шам фъстък

Приготвяне:

Към натрошените орехи прибавете белтъците и разбъркайте.

Разтворете пакета кори (хубаво е да са от най-фините, специални за баклава) и ги разрежете на 4 (веднъж по дължина и веднъж по ширина). Сложете една върху друга четирите купчинки кори и ги покрийте с прозрачно фолио, за да не изсъхват.

кори за баклава

Вземете 2 кори, прищипете ги в средата с пръсти и внимателно ги завъртете по посока на часовниковата стрелка, така че да се получи нещо като цвете:

кори за баклава

Поръсете "цветето" с разтопено масло и сложете в средата му 1 с.л. от ореховия пълнеж. След това внимателно сгънете краищата на корите около плънката, така че да я покрият напълно. Обърнете и ще имате такава симпатична розичка:

розичка от кори
Процедирайте по този начин и с останалите кори - става бързо и лесно.

Подредете готовите "рози" в тавичка.

розички баклава

Намажете ги с разтопено масло и сложете да се пекат на загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути (до зачервяване).

изпечена баклава

Докато баклавата се пече, пригответе сиропа от посочените съставки. Варете го 20-25 минути и оставете да се охлади добре.

Залейте горещата баклава със студения сироп.

баклава заливане

Оставете я да "пренощува" на хладно място и на сутринта може да опитате.

Преди сервиране поръсете баклавата с натрошен шам-фъстък за завършен вид.

лесна баклава

Да ви е сладко!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft