Сладки рецепти за сладките ни любими на Свети Валентин

вход през zajenata.bg
301665

Торта Св. Валентин

6 бр. яйца
150 г брашно
30 г царевично нишесте
150 г захар
1 ванилия
5 г бакпулвер
За пълнежа:
250 г сирене Маскарпоне
250 г плодово кисело мляко - вкус праскова
250 мл сладкарска сметана - подсладена
400 г компот с плодовете от праскови
За глазура:
200 г черен шоколад
30 г масло
За украса:
50 г захарен фондан
50 г масло
50 г пудра захар
есенция ром

Как да я приготвим
Приготвяне на блата: Разделят се белтъци от жълтъци. Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване след което се прибавят пресятото брашно заедно с ванилията, нишестето и бакпулвера. Белтъците се разбиват на твърд сняг и се прибавят в жълтъчената смес, като се разбърква внимателно с лъжица. Правоъгълна тавичка (аз ползвам тази на фурната) се покрива с намазнена хартия изсипва се сместа заглажда се да е равномерно и се пече в предварително загрята фурна на 180 С за около 10-12 минути.

През това време се приготвя пълнежа: В дълбока купа се разбиват маскарпонето, киселото мляко и предварително разбитата сметана, като от нея си запазвате 1/3 за покритие на тортата.

След като блатът е готов и добре изстинал се нарязва на дълги ленти с ширина 3-4 см, сиропира се с 150 мл от сока от компота, като се прибавят няколко капки от ромовата есенция. Покрива се със сметановата смес и нарязани на дребно праскови от компота. Взима се една лента и се навива на руло. Поставя се в центъра на поднос и така със следващите ленти като при навиването се оформя не кръг а капковидна форма на тортата. След като сме свършили всички ленти и сме оформили торта с вид на капка вода се изрязва в по-широката част малък триъгълник за да се получи сърце. С останалата 1/3 от сметаната се покрива и заглажда повърхността на тортата и се оставя в хладилник за около час да стегне.
Шоколада се разтопява на водна баня заедно с маслото и с 2/3 от него се покрива тортата и се оставя пак за около 30 минути в хладилника. След което се довършва с останалия шоколад и отново в хладилника за 15 минути. От омекналото 50 г масло се разбива с пудрата захар и няколко капки есенция ром и с помощта на шприц се правят диагонални ленти за да се получат ромбчета. От захарния фондан се оформят цветчета за украса, но това е по вкус и желание на всеки - аз направих маргаритки.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
12
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft