Лекуващият лекар: „Спри, унищожаваш бъбреците си!"-За да забравите за болката, спрете ...

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Лекуващият лекар: „Спри, унищожаваш бъбреците си!"-За да забравите за болката, спрете ...
51774
Лекуващият лекар: „Спри, унищожаваш бъбреците си!"-За да забравите за болката, спрете ...

Според СЗО броят на хората със заболявания на бъбречната система днес е около 10% от населението на света и тази цифра, за съжаление, нараства. В повечето случаи говорим за сериозни хронични заболявания, които често завършват със смърт, или за заболявания, които влизат в категорията на хроничните.

СИМПТОМИ НА БЪБРЕЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ

Коварността на бъбречните заболявания е, че те може да не се проявяват дълго време, да не причиняват оплаквания, влошаване на здравето. Те могат да бъдат открити само чрез преминаване на медицински преглед. Ето защо хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ), заедно със захарния диабет и артериалната хипертония, се класифицира като „тихият убиец“. 

Ако болестта не се вземе под контрол и се остави да прогресира, с течение на времето се развива бъбречна недостатъчност в краен стадий, тоест бъбреците престават да изпълняват жизненоважни функции. На този етап от заболяването вече се появяват сериозни оплаквания, но моментът, когато заболяването може да бъде обърнато или поне забавено развитието му, вече е пропуснат.

Бъбреците са удивителен орган. Те произвеждат хормони, филтрират кръвта, абсорбират минерали, контролират урината и поддържат здравословен киселинно-алкален баланс. Животът без бъбреци е невъзможен и китайците говорят за тях като за място, където е концентрирана жизнената енергия.

Грижата за бъбреците ви върви ръка за ръка с грижата за собственото ви дълголетие и благополучие. Ако искате бъбреците ви да ви служат добре в обозримо бъдеще, прочетете внимателно следния списък и обърнете внимание на здравето на този орган точно сега!

15 ФАКТОРА, КОИТО УНИЩОЖАВАТ БЪБРЕЦИТЕ

Злоупотреба с хапчета
Всички химикали са вредни за бъбреците, независимо дали са лекарства или хранителни добавки. Има много лекарства, които могат да причинят бъбречни заболявания. В този списък има аналгетици, които се използват от почти всички.

Антибиотиците са вредни за бъбреците, например ципрофлоксацин, метицилин, ванкомицин, сулфонамиди. Опасни са и аналгетиците, включително ацетаминофен, и нестероидни противовъзпалителни лекарства: аспирин, ибупрофен, напроксен и други, които се отпускат само по лекарско предписание.

Навикът да се пият подсладени със захар газирани напитки
Според проучване, в което участват служители от университета в Осака в Япония, пиенето на две или повече газирани напитки на ден (както диетични, така и обикновени) може да увеличи риска от бъбречни заболявания.

В проучването са участвали дванадесет хиляди служители и тези, които пият големи количества сода, са по-склонни да открият протеин в урината си. Протеинът в урината (протеинурия) е ранен признак на увреждане на бъбреците, но ако бъде открит по-рано, болестта все още може да бъде излекувана.

Липса на витамин В6
Здравословната диета е от съществено значение за добрата бъбречна функция. Недостигът на витамин В6 увеличава риска от камъни в бъбреците, показват изследвания от Медицинския център на Университета в Мериленд.

За оптимална бъбречна функция трябва да консумирате поне 1,3 милиграма витамин В6 дневно. Най-богатите източници на витамин В6 са риба, бобови растения, телешки черен дроб, картофи и нишестени зеленчуци, както и плодове, с изключение на цитрусовите плодове.

Високо кръвно
Хората с хипертония са с 40% по-склонни да имат бъбречно заболяване и сърдечен арест. В света има повече от милиард хора с хипертония, но много хора дори не подозират, че кръвното им налягане не е нормално.

Повишеното налягане не често се усеща, но постепенно буквално унищожава тялото отвътре. Хипертонията може да се управлява чрез промени в начина на живот. Това, казват експертите, ще помогне да се избегне смъртта на милиони хора по света.

Ядене на червено месо и бързо хранене
Световната здравна организация бие тревога - хората ядат твърде много червено месо, което води до повишен риск от някои видове рак.

В допълнение, това също влияе върху честотата на бъбречни заболявания - сред любителите на пържоли и колбаси бъбречната недостатъчност се развива с 40% по-често от тези, които на практика не ядат червено месо, замествайки го с птиче месо.

Изследователите призовават хората да намалят червеното месо и да се опитат да си набавят протеини от други източници, като бобови растения или гореспоменатото бяло месо.

Контрастни температури
Бъбреците не обичат екстремни температурни промени. Например от парна баня до ледена дупка или, прегрявайки на горещ плаж, в студена вода. Опасни са не само температурните промени, хипотермията, но и силната топлина. По време на горещините бъбреците също преживяват много трудно.

Ако в същото време все още не давате необходимото количество вода на тялото си, балансът вода-сол се променя. Кръвта става плътна, лошо филтрирана, поради което бъбреците са слабо снабдени с необходимите хранителни вещества, съдържащи се в кръвта.

Пушенето

Установено е, че пушенето е свързано с развитието на атеросклероза. Стесняването и втвърдяването на кръвоносните съдове засяга кръвоснабдяването на всички жизненоважни органи, включително бъбреците.

Според проучване, публикувано в английското списание Clinical Pharmacology and Therapeutics, две цигари на ден са достатъчни, за да удвоят броя на ендотелните клетки в кръвта ни.

Липсата на упражнения
Упражнението е друг начин за защита на бъбреците. Голямо проучване, публикувано в списанието на Американското общество по нефрология, установи, че жените след менопауза, които спортуват, са с 31% по-малко склонни да развият камъни в бъбреците.

Липса на магнезий
Ако не получавате достатъчно магнезий, тялото не може правилно да абсорбира и метаболизира калция, което може да доведе до излишък на калций и камъни в бъбреците.

За да предотвратите този процес, яжте зелени зеленчуци, боб, семена и ядки. Здравословното авокадо също е добър източник на магнезий. 

Не пиете достатъчно вода
Бъбреците се нуждаят от достатъчно вода, за да функционират правилно. Ако не пиете достатъчно, токсините могат да се натрупат в кръвта ви поради липса на течност, която да ги изхвърли от бъбреците.

Американската национална фондация за бъбреците препоръчва да се пият най-малко дванадесет чаши вода на ден. Най-лесният начин да проверите дали пиете достатъчно е да обърнете внимание на цвета на урината си.

Затлъстяване
Може да не изглежда твърде очевидно, но прекомерното наднормено тегло е една от основните причини за развитието на бъбречни заболявания.

Според последните проучвания наднорменото тегло е един от факторите, най-влияещи върху развитието на хронични бъбречни заболявания, бъбречно-каменна болест и рак на бъбреците.

В сравнение с хората, чието тегло е нормално, пациентите със затлъстяване са 2-7 пъти по-склонни да развият краен стадий на бъбречно заболяване.

Лошо качество на съня
Изследователи от Brigham и женската болница са установили, че недоспиването е вредно за бъбречната функция. Учените стигнаха до заключението, че нарушаването на естествения цикъл сън-събуждане (което се наблюдава например при хора, работещи през нощната смяна) е повлияло отрицателно на бъбречната функция.

Замърсяване на околната среда

Изследователите свързват увеличаването на честотата на бъбречните заболявания със замърсяването на околната среда и изменението на климата. Напоследък терминът "стресова нефропатия" дори започна да се използва в научни статии.

Все по-често се диагностицира при жителите на съвременните градове - учените не изключват, че в бъдеще бъбречните заболявания ще се появяват още по-често.

Твърде много сол в храната
Солта е важна за организма, но трябва да бъде ограничена. Прекомерният прием на сол може да повиши кръвното налягане и значително да увеличи тежестта върху бъбреците. Трябва да консумирате не повече от 5 грама сол всеки ден, така че не бързайте да хващате солницата.

Прекомерната консумация на алкохол

Алкохолът уврежда не само черния дроб, но и бъбреците. Според учените единственият начин да се избегне бъбречно заболяване е да се пие алкохол умерено.

КАК МОЖЕ ДА СЕ ДИАГНОСТИЦИРА ХРОНИЧНО БЪБРЕЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ?

В началния етап увреждането на бъбреците е асимптоматично. Аномалиите във функционирането на бъбреците обаче се откриват добре с помощта на прости тестове и изследвания.

Общ анализ на урината.

Биохимичен кръвен тест с определяне на нивото на креатинин (това е името на един от крайните продукти на белтъчния метаболизъм в организма, който се екскретира през бъбреците), според неговото ниво се преценява отделителната функция на бъбреците).

Ултразвук на бъбреците.

Тест за микроалбуминурия (протеин в урината). Обикновено протеинът остава в тялото и не преминава в урината. Наличието на протеин (албумин) в урината може да показва нарушена бъбречна функция. Страдащи от диабет, хипертония, този анализ трябва да се прави поне веднъж годишно за навременна диагностика на хронично бъбречно заболяване на ранен етап.

По време на първоначалното посещение при нефролог, повече от половината от пациентите вече имат напреднали стадии на ХБН, когато лечението е невъзможно и остава само диализа или трансплантация.

Въпреки това, тези хора, които обикновено вече страдат от захарен диабет, затлъстяване или сърдечно-съдови заболявания, могат да бъдат подпомогнати от лекуващия ги лекар, ако той е предписал своевременно изследвания на кръв и урина, правилно е интерпретирал резултатите им и е препоръчал поддържащо лечение.

Здравето на бъбреците е във вашите ръце! Обострянето на бъбречните заболявания най-често се случва през есента и пролетта, така че през тези сезони трябва да сте най-внимателни към себе си.

Изследователите вярват, че промяната в диетата и увеличаването на физическата активност ще помогнат да се предотврати развитието на много здравословни проблеми, включително бъбречни заболявания. Не забравяйте, че болестите са много по-лесни за предотвратяване, отколкото за лечение!

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft