Пилето с картофи никога не е било по-вкусно! Сгответе го, както правят арабските жени, и ще забравите класическата рецепта:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Пилето с картофи никога не е било по-вкусно! Сгответе го, както правят арабските жени, и ще забравите класическата рецепта:
Пилето с картофи никога не е било по-вкусно! Сгответе го, както правят арабските жени, и ще...
2747
Източник: За Жената
Пилето с картофи никога не е било по-вкусно! Сгответе го, както правят арабските жени, и ще забравите класическата рецепта:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тази рецепта за печено пиле с картофи е перфектната комбинация от простота и богат вкус.

С леснодостъпни съставки и минимална подготовка ще получите обилно ястие, което ще зарадва всички около масата.

Идеално за семейни обяди или вечери, това ястие съчетава сочно пилешко месо с кремообразна картофена основа, подправена с ароматни подправки. Рецептата е арабска, а крайният резултат е необичайно вкусен, така че няма да го приготвяте само веднъж! Ето какво ви е необходимо за апетитното Пиле с картофи по арабски :

Пиле с картофи по арабски

Продукти:

За пилешкото:

  • 650 г пилешки гърди, нарязани на малки парченца
  • 1 супена лъжица оцет
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • 2 супени лъжици зехтин
  • ½ чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка чесън на прах
  • 1 чаена лъжичка лук на прах
  • 1 чаена лъжичка кимион
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • 1 чаена лъжичка мащерка
  • ½ чаена лъжичка черен пипер

За картофения слой:

  • 500 г картофи, обелени и настъргани
  • 200 г лук, нарязан на тънки резени
  • 1 супена лъжица масло (15 г)
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 супена лъжица доматено пюре
  • ½ чаена лъжичка сол
  • Останалата част от сместа от подправки (отгоре)

И също:

  • 1 супена лъжица разтопено масло (за покриване)
  • Пресен магданоз, ситно нарязан (за гарниране)

Приготвяне:

1.

Сложете парчетата пилешко месо, оцета, лимоновия сок, солта и зехтина в купа за смесване.

пиле в купа

Снимка: YouTube

2. В малка купа смесете всички подправки: чесън на прах, лук на прах, кимион, червен пипер, мащерка и черен пипер.

подправки пиле

Снимка: YouTube

Използвайте половината от сместа от подправки, за да овкусите пилешкото месо, а останалата част запазете за картофите.

овкусено пилешко

Снимка: YouTube

3. Покрийте купата с пилешкото месо и го оставете в хладилника да почине 30 минути.

4. Междувременно обелете и настържете картофите, а лука нарежете на тънки филийки.

5. В тиган на среден огън разтопете маслото и добавете малко зехтин.

6. Добавете лука и го запържете, докато омекне и стане златист.

лук в тиган

Снимка: YouTube

7. Добавете доматеното пюре и гответе още 1 минута, като бъркате непрекъснато.

лук с домати

Снимка: YouTube

8. Добавете настърганите картофи, останалата смес от подправки и солта в тигана. Разбъркайте добре.

настъргани картофи

Снимка: YouTube

9. Разпределете картофената смес равномерно в тава за печене.

картофена смес в тава

Снимка: YouTube

10. Подредете маринованите парчета пилешко месо върху картофите.

мариновано пиле

Снимка: YouTube

11. Печете в предварително загрята фурна на 200°C (400°F) за 30 минути.

печено пиле

Снимка: YouTube

12. След печене намажете пилето с разтопено масло.

пилешко с масло

Снимка: YouTube

13. Накрая поръсете със ситно нарязан магданоз и сервирайте с ориз или пресен хляб.

пиле с картофи арабски

Снимка: YouTube

порция пилешко

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft