Взех рецептата за тази салата от почивката в ИТАЛИЯ: Здравословна е, засищаща и невероятно вкусна!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Взех рецептата за тази салата от почивката в ИТАЛИЯ: Здравословна е, засищаща и невероятно вкусна!
Взех рецептата за тази салата от почивката в ИТАЛИЯ: Здравословна е, засищаща и невероятно вкусна!
1432
Източник: За Жената
Взех рецептата за тази салата от почивката в ИТАЛИЯ: Здравословна е, засищаща и невероятно вкусна!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ако търсите лека, питателна и бърза за приготвяне храна, тази Италианска средиземноморска салата е правилният избор.

Съчетава пресни зеленчуци, нахут, пълен с протеини и фибри, и вкусен дресинг, който придава на салатата свежест и пикантност .

Идеална е като лек обяд, вечеря или като гарнитура към ястия на скара. Ето как да си я приготвите:

Италианска средиземноморска салата

Продукти:

За салатата:

  • консервиран нахут – 450 г (отцеден и изплакнат)
  • краставица – 1 чаша (нарязана на малки кубчета)
  • чери домати – ½ чаша (разполовени)
  • микс от чушки – ¼ чаша (нарязан на лентички или кубчета)
  • маслини – ¼ чаша (черни или зелени, без костилки, нарязани на филийки)
  • лук – 1 малка глава (за предпочитане червен, ситно нарязан)
  • пресен магданоз - на вкус (ситно нарязан)

За дресинга:

  • скилидка чесън – 1 бр.
(пресована)
  • лимонов сок – 1 супена лъжица
  • мед – 1 с.л.
  • бял оцет – 1 с.л.
  • зехтин – 2 с.л.
  • сол – на вкус
  • черен пипер – на вкус
  • Приготвяне:

    Първо, отцедете консервирания нахут и го изплакнете със студена вода. Оставете го да се отцеди добре.

    Междувременно нарежете краставицата, чери доматите, чушките, маслините и лука. Сложете всички зеленчуци в голяма купа заедно с нахута.

    В малка купа или чаша пригответе дресинга. Смачкайте чесъна, добавете лимоновия сок, меда, белия оцет, зехтина, солта и черния пипер.

    Разбъркайте всичко добре, за да се получат съставките в гладка емулсия.

    Залейте салатата с дресинга и разбъркайте внимателно, за да покриете равномерно всички съставки с прясната смес. Накрая добавете нарязан магданоз за свежест и допълнителен вкус.

    Можете да сервирате салатата веднага след приготвяне, но е още по-вкусна, ако я оставите в хладилника поне 20-30 минути, за да могат вкусовете да се смесят красиво.

    italian salad

    Снимка: pixabay

    Съвети и вариации

    • Вариант със сирене – добавете кубчета сирене фета или моцарела за още по-богат вкус.
    • Леко пикантна – можете да добавите щипка чили люспи към дресинга.
    • Изключително хранителна – добавете авокадо или рукола.
    • Като гарнитура - подхожда добре с риба, печено пиле или печено сирене.
    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft