Едната е на мама, другата е от баба ми, а третата е моя-Три рецепти за содена питка за Бъдни вечер

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Едната е на мама, другата е от баба ми, а третата е моя-Три рецепти за содена питка за Бъдни вечер
Едната е на мама, другата е от баба ми, а третата е моя-Три рецепти за содена питка за Бъдни вечер
173541
Едната е на мама, другата е от баба ми, а третата е моя-Три рецепти за содена питка за Бъдни вечер
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Приготвяянето на содена потка за Коледа си е цял ритуал и свещенодействие, което има голяма символична стойност и е хубаво всяка домакиня да изпита поне една от рецептите, които предлагаме и са изпитаме, за да се влеем в мистиката и вълшебството на Коледа. Рецептите, които предлагаме са много лесни и не би трябвало да представляват трудност дори за начинаещи.

Заслужава си да ги пробвате: 

 

Содена питка по рецептата на мама

  • брашно - 500 г
  • вода - 1 ч.ч.
  • зехтин - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  • Пресяваме брашното и правим в средата му кладенче.
  • Сипваме водата, зехтина и загасената в оцета сода.
  • Замесваме тесто и оставяме да почине 30 минути.
  • Оформяме питка и поставяме в намаслена и посипана с брашно тавичка.
  • Украсяваме с помоща на две вилици и печем на 180 градуса за 30 минути.
  • След като извадим от фурната, намазваме постната содена питка с вода и увиваме в чиста кърпа.

Содена питка по рецепта на баба ми

ПРОДУКТИ

  • 3 ч.ч. брашно
  • 2 ч.л. сода за хляб
  • 200 мл топла вода
  • 2 с.л.  оцет
  • 1 ч.л. сол
  • зехтин за намазване

ПРИГОТВЯНЕ

Пресейте брашното и го сложете в купа. Смесете брашното в купа, заедно със солта, оцет и содата за хляб. Като угасите содата в оцета тя ще шупне.

С 200 мл хладка вода се замесва меко тесто и ако е необходимо се долива още малко вода. Омесете го добре и го оставете в намазана със зехтин купа, покрита с хартия за готвене или кърпа. Оставя се да почине за 30 минути.

Извадете тестото и го разделете на 3 равни топки, като всяка от тях също се разделя на 3. Изтеглят се фитили и от 3 фитила се сплита плитка. Така направете общо 3 плитки. Завиват се последователно една около друга плитките в тава, като се започва от средата. 

Питката се намазва със зехтин.

Пече се в загрята фурна на 180 С с вентилатор около 25-30 минути до готовност.

Содена питка за Бъдни вечер  по моя рецепта

• 2 и 1/2 ч.ч. брашно
• 1 ч.л. сол
• 1 ч.л. сода за хляб
• 1 с.л. оцет
• 3 с.л. олио
• паричка и върбова клонка

Содата се погасява в оцета. Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат солта и олиото и при бавно добавяне на 1 ч.ч. хладка вода се замества меко тесто. Овалва се в брашно и почива 10 минути. В тестото се поставят паричката и върбовата клонка, завити във фолио. В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка, като се оставя малко тесто за украса. С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне. От оставеното тесто с намазнени ръце се прави кръст отгоре върху питката, фигурки на пиленце, грозде или каквото можете. Намазва се с олио и се пече 30-35 минути на 180 С. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft