Лукът прави сармичките! С тази плънка у дома ги обичаме даже повече от тези с месо - уникално сочни стават:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Лукът прави сармичките! С тази плънка у дома ги обичаме даже повече от тези с месо - уникално сочни стават:
Лукът прави сармичките! С тази плънка у дома ги обичаме даже повече от тези с месо - уникално...
10492
Лукът прави сармичките! С тази плънка у дома ги обичаме даже повече от тези с месо - уникално сочни стават:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Баба навремето казваше, че всеки може да сготви ястие с месо, но само истинските майсторки могат да приготвят наистина вкусна постна гозба. Е, от тогава изминаха много години, но рецептата на баба за постни сармички у дома е на почит! С тази плънка наистина стават по-вкусни от тези с кайма - ако не вярвайте, опитайте да си ги приготвите у дома! Любимите домашни сармички се приготвят във фурната, а не на котлона.

Започва сезонът на киселото зеле, така че нека се възползваме максимално от него. Ето необходимите продукти за моите уникално вкусни постни сармички :

Уникално вкусни постни сармички с праз и лук

Продукти:

1 глава кисело зеле

4 глави лук

2 големи стръка праз

3 чаши ориз

1 супена лъжица бахар на прах

1 супена лъжица едър лют или сладък смлян червен пипер

сол, черен пипер, дафинов лист, олио

Приготвяне:

Лукът се нарязва на ситно, а също и празът. Трябва да се получи голямо количество, затова е най-добре да се запържат в голяма тенджера в малко олио. Добавя се измитият ориз и се оставя да къкри на умерена температура, докато оризът стане стъклен.

След това добавете сол, черен пипер на прах, сладък смлян червен пипер и лют пипер (по желание).

На дъното на огнеупорен съд, гювеч или глинен съд се слага малко олио, след което се нареждат няколко листа от зелето или се нарязва средната част на зелето, която не може да се използва за навиване на сарми.

Сармите са много по-красиви, когато са малки, затова нарежете листата наполовина или на по-малки парченца, като махнете твърдата част.

Напълнете ги с равна лъжица плънка, след което ги навийте на рула и ги наредете в съда, в който ще се пекат. Поставете 2-3 дафинови листа и покрийте сармичките с няколко листа зеле. Така остават по-сочни. Залейте ги с вряла вода и ги сложете във фурната да се пекат на 180 градуса за около 3,5-4 часа. Решетката на фурната трябва да бъде разположена по-ниско от средата.

Съвет: Колкото повече лук и праз използвате (независимо, че няма месо), толкова по-вкусни ще са сармите. Добре би било съдът, в който ще се пекат сармите, да е по-висок, за да не капе във фурната, когато заври. Сармите стават особено вкусни, ако се изпекат в глинен съд.

Въпреки че сармите са постни, не пестете олиото и колкото по-дълго къкрят, толкова по-вкусни са. Обикновено температурата не трябва да е силна, а умерена. Преди края може да ги задушите със загрято олио, в което сте добавили червен пипер на прах.

Когато махнете листата, сармите са сочни, не са преварени. Може да сервирате топли или студени. 

сарми с праз и лук

Да ви е сладко!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft