Майсторлъшка баклава с орехи и готови кори - любима на македонските домакини, ще стане любима и на вас:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Майсторлъшка баклава с орехи и готови кори - любима на македонските домакини, ще стане любима и на вас:
Майсторлъшка баклава с орехи и готови кори - любима на македонските домакини, ще стане любима и...
5760
Източник: За Жената
Майсторлъшка баклава с орехи и готови кори - любима на македонските домакини, ще стане любима и на вас:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Баклавата е традиционен ориенталски десерт с богат вкус и перфектна сочност

Постната баклава с орехи е един от най-обичаните сладкиши на балканската трапеза – хрупкава коричка, ароматен орехов пълнеж и перфектно приготвен шербет, който ѝ придава сочност и луксозен вкус.

Тази изпитана и вярна рецепта е идеална за празници, пости или когато просто искате класически домашен десерт, който винаги е успешен. Ето какво ви е необходимо за нашата Майсторлъшка баклава :

Майсторлъшка баклава

Необходими съставки:

За баклавата:

  • 500 г тънки кори
  • 300 г смлени орехи
  • 150 г нарязани орехи
  • 150 г захар
  • 1 чаена лъжичка канела
  • 200 мл олио (за намазване на корите), може и разтопено масло или смес

За сиропа:

  • 700 г захар
  • 700 мл вода
  • 1 лимон (нарязан на кръгчета)
  • 1 ванилова захар

Метод на приготвяне:

1.

Приготвяне на ореховия пълнеж

В дълбока купа смесете смлените и нарязани орехи, захарта и канелата. Разбъркайте добре до получаване на еднородна смес.

2. Подредете баклавата.

Намажете добре тавата за печене с олио. Поставете два слоя, след което ги намажете с олио. Разпределете равномерно плънката от орехи.

Продължете да редите в същия ред – две кори, масло, плънка – докато не изразходвате цялата плънка.

Завършете с 3–4 слоя, всеки от които е намазан с олио. С остър нож изрежете баклавата в желаната форма преди печене.

3. Печене

Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40–50 минути, докато коричките станат златистокафяви.

4. Приготвяне на сиропа

В тенджера кипнете водата и захарта. Добавете резенчетата лимон и ваниловата захар. Варете около 10 минути.

5. Заливане

Много е важно сиропът да е горещ, а баклавата също да е гореща при заливането. Бавно залейте сиропа  върху прясно извадената баклава.

Оставете да абсорбира течността поне 4 часа, а за предпочитане през нощта.

С тази рецепта ще получите перфектно сочна, ароматна и богата постна баклава, която ще зарадва цялата маса. Добър апетит! 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft