Преди не обичах тиквички , затова рядко ги готвих. Но след като опитах тиквичките, приготвени по тази рецепта , напълно промених мнението си за този зеленчук. Разбрах, че основното е начинът на готвене. Днес ще ви споделя моята рецепта-хит с тиквички , която всички у дома обожаваме!
Рецепта-хит с тиквички
Продукти:
400 г тиквички
1 ч.л.
2 скилидки чесън
зелени подправки на вкус
3 с.л. растително масло
1/2 с.л. захар
2 с.л. оцет 9%
любителите на пикантното могат да добавят черен или лют червен пипер
Приготвяне:
Обикновено вземам млади тиквички със среден размер за това предястие, така че оставям кората необелена, след като съм я измила внимателно. Нарязвам тиквичките на тънки филийки - може със специално ренде или белачка за зеленчуци. Можете дори да ги нарежете на кръгчета, това няма да повлияе на вкуса.
Поръсвам тиквичките със сол, една чаена лъжичка е достатъчна. Разбърквам внимателно и оставям за около половин час.
През това време смесвам оцета с растителното масло (в случая олио) в дълбока чиния, изстисквам чесъна вътре (можете да го настържете на ситно), добавям захар и разбърквам добре.
Нарязвам копъра на ситно (можете да използвате други подправки по ваш вкус) и го слагам в дресинга. Разбърквам хубаво.
Изсипвам сока от тиквичките към маринатата и заливам с нея тиквичките. Смесвам много хубаво всичко.
Тиквичките вече са вкусни и на момента, но обикновено ги приготвям сутрин и ги държа в хладилника до вечеря, като разбърквам от време на време.
Можете да навиете филийките тиквички на рула, за да изглежда предястието вкусно и елегантно.
Да ви е сладко!