Рафинираните зърна от ечемик от времето на Древна Русия се наричат перлен ечемик. Това име е дадено на зърнени култури с перлено отражение поради приликата си с речните перли
Интересно е, че по-рано перленият ечемик се е считал за деликатес, който могат да си позволят само високопоставени лица.
![]()
Полезни свойства на ечемика
Напразно много домакини изтласкват перления ечемик на заден план, защото той съдържа голямо количество хранителни вещества, необходими за организма да функционира правилно .
.jpg)
Вареният ечемик се нарича каша с красота , защото само тази зърнена култура съдържа огромно количество лизин - аминокиселина, която участва активно в синтеза на колаген . Всеки знае, че помага за поддържане на еластичността на кожата, предотвратявайки образуването на бръчки. Друга причина спешно да се включи ечемикът в диетата на всички жени е голям ияброй витамини от групи В, А, РР и Е.
.jpg)
Редовната консумация на каша от перлен ечемик помага не само да се поддържа красотата на кожата, но и да се намали теглото ! Един задоволителен и нискокалоричен продукт е богат на фибри, необходими за нормалната чревна подвижност, както и протеини.
Рецепта за ечемик в мляко
.jpg)
Съставките
1 пакет рафиниран перлен ечемик
1 литър вода
2 л мляко
подготовка
.jpg)
Изсипете ечемикът във вода и оставете за една нощ. Изплакнете и налейте леко затоплено мляко.
.jpg)
През това време кашата ще придобие приятен бежов оттенък и вкус на изпечено мляко . Не се бъркайте с продължителността на приготвянето: участието ви ще е необходимо само на първия етап, след това кашата се готви почти сама.
Може би имате свои собствени рецепти за приготвяне на перлен ечемик . Споделете опита си в коментарите и запазете полезна статия в своите отметки!














