Празнична турска баклава по оригинална рецепта. Направете Коледата по-сладка отвсякога (Видео)

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Празнична турска баклава по оригинална рецепта. Направете Коледата по-сладка отвсякога (Видео)
Празнична турска баклава по оригинална рецепта. Направете Коледата по-сладка отвсякога (Видео)
511642
Празнична турска баклава по оригинална рецепта. Направете Коледата по-сладка отвсякога (Видео)
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Пробвали ли сте някога истинска турска баклава? За съжаление в доста малко заведения могат да ни предложат този сладкиш, който да е приготвен спрямо традиционните обичаи, а не съвременния вариант, който е в пъти по-лесен за приготвяне.

Днес ви предлагаме рецепта за приготвяне на турска баклава по оригинална рецепта, изпитана с времето!

 

Необходими продукти:

300 гр. смлени орехи
300 гр.

краве масло (не го заменяйте с маргарин)
3 яйца
250 мл. студено прясно мляко
250 мл. олио
200 гр. царевично нишесте
6 чаени чаши брашно с вместимост от 250 мл
1 бакпулвер от 10 гр.
1 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици ябълков оцет (може и винен)
1 л. вода
4 чаени чаши захар
1 супена лъжица прясно изцеден сок от лимон
2 пакетчета ванилова захар

Приготвяне

Съветваме ви да започнете с приготвянето на сиропа за баклавата. Вземете една тенджера и в нея изсипете четирите чаени чаши захар с един литър вода. Сложете я на котлона. В момента, в който заври намалете градусите и я оставете за още 5 минути да „покъкри“. През това време добавете супена лъжица от прясно изцеден лимон и ванилията. Разбъркайте добре и свалете от котлона. В отделна средно голяма купа разбъркайте яйцата, млякото и олиото. Добавете една чаша брашно. Смесете добре и добавете оцета и солта. Прибавете бакпулвера и омесете тестото. Тестото става меко и мазно, разделете го на 30 горе-долу равни къса. Всеки къс оформете на хубаво топче.

В друга купа изсипете царевичното брашно. Вземете едно от топчетата и го оваляйте в него. Разточете го на диаметър 15 см. отместете го настрани и го поръсете с нишесте. Вземете още едно топче, оваляйте го в царевичното брашно и го разточете със същите размери. Поставете го върху първото, като между тях да има царевично нишесте. По същия начин процедирайте с още 8 топчета. Трябва да направите 10 малки кори. Сега вземете всички 10 кори и с помощта на малко нишесте ги разточвате като една цяла голяма кора. Голямата кора трябва да бъде с размерите на тавата, която ще използвате! След като приключите с разточването на голямата кора, сложете я в тавата и я поръсете с половината от смлените орехи. Вземете 10 нови топчета и повторете процедурата. Готовата кора я слагате върху първата и поръсвате с останалата част от смлените орехи. Разточете и последните 10 кори и сложете голямата върху останалите две.

По еднакъв начин е необходимо да я нарежете.

Най-трудната част е свързана с рязането на баклавата. Турската баклава се реже по специфичен начин. Разрежете първо на две равни половини и след това на още 2 равни половини- да се образува кръстосан разрез. Всяка четвъртина се разрязва през средата, след което се правят разрези както е показано на снимката. След като сте готови с разрязването, разтопете маслото, но без да го загаряте или да ври. С половината от него полейте нарязаната баклава. Сложете баклавата във фурната на 170 градуса. Изчакайте да се зачерви леко и я извадете. Полейте я равномерно с останалото масло и я върнете във фурната. Печете на 150 градуса и я вадите, когато добие златист цвят. Веднага щом я извадите от фурната трябва да я залеете със сиропа. Запечатайте я с алуминиево или стреч фолио за 2-3 часа. След което я сложете в хладилника за 12 часа поне.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft