Просто сложих в тестото малко оцет и станаха едни гевречета - ум да ти зайде от тази мекота! Малцина знаят този трик:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Просто сложих в тестото малко оцет и станаха едни гевречета - ум да ти зайде от тази мекота! Малцина знаят този трик:
Просто сложих в тестото малко оцет и станаха едни гевречета - ум да ти зайде от тази мекота!...
24878
Просто сложих в тестото малко оцет и станаха едни гевречета - ум да ти зайде от тази мекота! Малцина знаят този трик:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Голяма част от младите домакини изпитват отвращение към месенето на тесто, защото смятат, че е нещо много сложно, но реалността е съвсем различна.  Най-хубавото тесто се замесва много лесно и елементарно и каквото и да правите, то ще излезе меко като памук и много вкусно.

Необходимо е да знаете само няколко трика. Например, много е важно маята да има правилен срок на годност и да се съхранява на подходящо място. За да проверите дали е наред (ако се съмнявате в годността й), първо трябва да я активирате в малко хладка вода със захар и брашно.

Също така е много важно помещението, в което месите тестото, да е топло и без течение. От следващата рецепта, която можете да прочетете по-долу, ще получите меко тесто , което не се нуждае от много месене, но въпреки това ще направите от него най-меките и вкусни турски гевреци , които са известни по света като " ачми ". Ето какво ви трябва:

Най-меките и вкусни турски гевречета

Продукти: 

600 гр. меко брашно + 2 супени лъжици за месене

1 яйце със стайна температура

400 мл хладко/топло прясно мляко

1 пакетче суха мая (8-10 гр.)

80 гр.

захар (може и по-малко)

1 малка чаена лъжичка сол

2 малки лъжички оцет 9%

30 г + 40 г масло

1 жълтък за мазане и семена за поръсване

Приготвяне: 

В по-дълбока купа разбийте яйцето заедно със захарта, след това добавете затопленото прясно мляко (трябва да е прясно) и разбъркайте до гладкост. Накрая добавете маята и отново разбъркайте, за да се разтвори и изглади всичко.

замесване тесто

В друга по-дълбока купа пресейте брашното, направете кладенче в средата, след което изсипете цялата течна смес тук, добавете оцета, солта и бъркайте с лъжица до получаване на компактна смес. Когато брашното поеме течността, ще се получи много меко и лепкаво тесто.

омесено тесто

Добавете още две супени лъжици брашно (или колкото прецените, че е необходимо) и продължете да бъркате, докато и то се смеси. Тестото е все още меко и лепкаво, така че го изтръскайте върху работна повърхност, разстелете го малко и нанесете върху него 30 г размекнато масло.

С намазнени ръце месете тестото, докато поеме маслото и стане гладко. Оформете топка и я сложете в добре намаслена купа (2 с.л. масло). Покрива се с плик или прозрачно стреч фолио и се оставя на топло и тъмно място да втаса за половин час или докато удвои обема си.

втасало тесто

След това се изважда върху работен плот и с намаслени длани се разтяга на голяма кора. Нанесете 30-40 г размекнато масло върху цялата повърхност. Сгънете го наполовина от едната страна, след това го сгънете до другата страна, като книга. Ще получите продълговат правоъгълник с три слоя тесто.

правоъгълник три слоя

Нарежете го на парчета с широчина 2,3 или 4 пръста или колкото искате, издължете ги малко и ги усучете, след което съединете краищата, за да получите гевречета. Подредете ги в тава, застлана с хартия, покрийте и оставете да починат около 10 минути.

оформяне ачми

През това време включете фурната да загрява на 180 градуса, а гевреците ще увеличат обема си. Намажете ги с разбит жълтък, към който сте добавили малко мляко или олио и ги поръсете с различни семена по избор.

гевречета с мак

Пекат се в загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути или до зачервяване. 

гевречета ачма

турска ачма

Да ви е сладко!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft