Семейството на съпруга ми ми сподели рецептата за гръцка яхния- сега я правя през ден и не ни писва

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Семейството на съпруга ми ми сподели рецептата за гръцка яхния- сега я правя през ден и не ни писва
Семейството на съпруга ми ми сподели рецептата за гръцка яхния- сега я правя през ден и не ни писва
44034
Семейството на съпруга ми ми сподели рецептата за гръцка яхния- сега я правя през ден и не ни писва
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Определено сте чували за популярното френско ястие  рататуй . Тънко нарязаните зеленчуци в доматен сос са спечелили световна слава! Но не всеки знае за зеленчукова яхния по гръцки . Нарича се briam и се приготвя много по-лесно от ratatouille. Но вкусът е още по-изтънчен.

Briam е класически пример за средиземноморската диета . Лек, ярък, подправен със зехтин. Сервира се с месо или като лека вечеря.


 

Съставки

Патладжан 600 гр

чушка 500 гр

Тиквички 600 гр

Картофи 600 гр

Чесън 4 скилидки

Лук 120 гр

Магданоз 30 гр

Домат 700 гр

Сирене 300 гр

Зехтин 80 мл

дафинов лист 2 бр.

Мащерка 1 ч.л.

Италиански билки 1 ч.л.

Сол 1 ч.л.

Черен пипер (смлян) 1 ч.л.

 

Подготовка

Измийте зеленчуците и ги пригответе. Обелете картофите и нарежете на филийки. Нарежете тиквичките, патладжаните и чушките. Обелете лука и нарежете на колелца. Поставете храната директно върху листа за печене. 


Обелете доматите, нарежете и поставете отгоре. Можете да направите доматено пюре от тях и да ги излеете върху зеленчуци


Нарежете чесъна на филийки и добавете към зеленчуците. Посолете и добавете черен пипер. Подправете по ваш вкус, отгоре сложете  дафинови листа и олио върху всичко.


Печете  на 180 градуса за 90 минути, докато зеленчуците омекнат. Украсете ястието с билки и фета, сложете във фурната за още 5 минути.

 

Сиренето Фета ще бъде последният щрих. Не винаги се използва, но именно то придава специфичния вкус. Също така, малко бяло сухо вино често се добавя към бриам, от 30 до 60 мл. Тази зеленчукова яхния може да бъде основата за обилна, топла салата. Освен това е добра както топли, така и студени дни. За ценителите на вкусните леки ястия препоръчваме да запазите тази рецепта!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft