Храната, която лекува, почиства и подмладява целия организъм! САМО една чаша на ден прави чудеса:

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Храната, която лекува, почиства и подмладява целия организъм! САМО една чаша на ден прави чудеса:
8562
Храната, която лекува, почиства и подмладява целия организъм! САМО една чаша на ден прави чудеса:

Многобройни изследвания са довели до разбирането, че кефирът е полезна храна за целия организъм. В продължението на текста можете да прочетете защо е добре да пиете поне по една чаша на ден от тази лековита млечна напитка .

КЕФИРЪТ е храна със специфичен вкус. Това също е храна, която мнозина са обикнали, може би в началото не толкова заради вкуса, а заради ефективните съставки и ползите, които предоставя на тялото ни. Кефирът (подобно на киселото мляко) е ферментирал продукт и се създава от ензими и микроорганизми. Именно те влияят на доброто здраве на организма.

кефир

„Кефирът е освежаваща диетична пробиотична напитка, произведена от ферментирало мляко, което съдържа въглеродни киселини и етилов алкохол. Освен протеини съдържа още витамини А, В1, В2, В6, В12, витамин D, ниацин, витамин Е, фолиева киселина и никотинова киселина.

Съдържа калций и магнезий като минерали. калцият е включен в състава на костите, костите и регулирането на коагулацията на кръвта зависи от него. Магнезият е важен в ензимните процеси и участва в производството на енергия, необходима на клетките и предпазва артериите.

Той също така участва в метаболитните процеси на мазнини, протеини и въглехидрати, както и фосфор, който е много важен за растежа и поддържането на енергия“, обяснява диетологът Бранка Миркович.

ползи кефир

Многобройни изследвания са установили, че кефирът има благоприятен ефект върху почти целия организъм, като се препоръчва и на деца. Така че, ако ви е интересно, прочетете какви ползи и полезности ни предлага тази ферментирала, мощна млечна напитка:

I МОЖЕ ДА РЕГУЛИРА ХОЛЕСТЕРОЛА

Хората, които взели участие в специално проведено проучване, пиели кефир всеки ден и било отбелязано, че след 8 седмици нивата на холестерола им бяха намалени. Диетолозите обясняват този случай по следния начин:

Всъщност пробиотиците, които се намират в кефира, играят голяма и значителна роля за понижаване на нивата на холестерола. Те регулират количеството му, което се усвоява от храната и по този начин контролират нивото му на вкус в организма.

II ПРИНОС ЗА РЕГУЛИРАНЕТО НА КРЪВНАТА ЗАХАР

През 2015 г. беше проведено проучване, в което участваха пациенти, страдащи от диабет. След период от два месеца беше установено, че всички, които редовно започват всяка сутрин с чаша кефир, имат по-ниски стойности на кръвната захар.

кефир продукти

III БЛАГОПРИЯТНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ РАБОТАТА НА БЪБРЕЦИТЕ, ЧЕРНИЯ ДРОБ, СЪРЦЕТО И НЕРВНАТА СИСТЕМА

Кефирът е богат на витамини В1, В12 и витамин К. Той е отличен източник на биотин, витамин B, който помага на тялото да абсорбира други витамини B, като фолиева киселина, пантотенова киселина и B12.

Значението на приема на достатъчни количества витамин В е многостранно. Регулира работата на бъбреците, черния дроб, сърцето и нервната система. Освен това помага за облекчаване на кожни проблеми и поддържане на младежки вид.

кефир в буркан

IV РЕГУЛИРА РАБОТАТА НА ХРАНОСМИЛАТЕЛНИЯ ТРАКТ

В червата се намират добри и лоши бактерии и поддържането на баланса между тях е много важно. Кефирът съдържа добри пробиотични култури, които регулират работата на червата, спомагат за по-доброто храносмилане на храната, но също така предпазват от подуване и диария.

Диетолозите съветват при намален имунитет и особено при прием на антибиотици или след антибиотична терапия да се увеличи приемът на кефир, за да се предотврати дисбаланс на микрофлората в червата и да се запази правилното им функциониране.

кефир имунитет

V ДОБЪР ЗА ИМУНИТЕТА

Пълен е с витамин С и полезни минерали, така че е чудесен за подсилване на имунната система. Богат е на протеини и засилва метаболизма, но и насърчава по-бързото заздравяване и възстановяване на организма след боледуване и вирусна инфекция.

Кефирът е толкова здравословна напитка, че я наричат ​​още „вълшебно мляко“. Приготвя се от козе, краве или овче мляко, което се смесва с кефирената гъба и се оставя да ферментира. Това е отличен пробиотик, пълен със здравословни дрожди, витамини, минерали и хранителни вещества.

Хората с непоносимост към лактоза могат лесно да го консумират. Има много причини, поради които кефирът е по-добър от киселото мляко и затова от време на време трябва да се заменя с тази напитка.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КЕФИРЕНИТЕ ЗЪРНА?

Това е комбинация от дрожди и специални бактерии, смесени с различни протеини, липиди и захари, които образуват "кланове" от здрави бактерии във ферментиралото мляко, поради което кефирът има плътна структура.

Кефирът е много стара напитка (смята се, че се използва повече от 5000 години). Стигна до нас, пътувайки от Кавказ, през Китай.

прецеждане кефир

КАК СЕ ПРАВИ? 

Важно е да се отбележи, че индустриално произведеният кефир не се получава с помощта на „кефирната гъба“, а от хмел и бактериални култури, които придават на напитката същия вкус, но не и качеството. Най-добре е да си го приготвите у дома.

Кефирът е ферментирала млечна напитка с кисело-освежаващ вкус с лека нотка на прясна мая, която се получава с помощта на кефирна култура или кефирни зърна. Смята се, че произхожда от Кавказ и е на възраст до 1000 години.

Жителите на Кавказ са известни със своето дълголетие и добро здраве, живеят почти без болести, което се дължи на ежедневната им и неограничена консумация на кефир. Кефирната култура се нарича още кефирна гъба, но кефирните зърна не са гъбички.

Кефирните зърна, които приличат на сварен карфиол, са смес от протеини, аминокиселини, липиди и разтворими полизахариди и съдържат симбиоза между голям брой полезни, млечнокисели бактерии, оцетни бактерии и видове дрожди.

кефирена гъба

Кефирните зърна се хранят и размножават в млякото и нямат срок на годност, могат да живеят вечно. Много опити на микробиолози да произведат кефирни зърна в лабораторията упорито завършваха с неуспех. Въпросът откъде и как са се появили остава без научен отговор. Кефирните зърна могат да бъдат получени от някой, който вече ги има и вече прави свой собствен кефир у дома.

Приготвяне:

Начинът на приготвяне е много прост. Всичко, от което се нуждаете, е мляко и гъби, тоест кефирни зърна. Традиционно метални съдове и лъжици не се използват за приготвяне на кефир, защото те могат да унищожат лечебния ефект на напитката.

За половин литър кефир ви трябват две супени лъжици кефирни зърна и всякакво мляко (краве, овче, козе). Млякото може да се вари или не, но не трябва да е горещо. Препоръчително е млякото да не съдържа по-малко от 2,8% масленост – колкото по-високо е съдържанието на мазнини в млякото, толкова по-добър е кефирът.

приготвяне кефир

Начин на приготвяне:

Сложете млякото в стъклен или пластмасов съд и сложете зърната. Покрива се (например с тавичка), и се оставя на стайна температура за 24 часа. Температурата в помещението не трябва да надвишава 30 градуса. В рамките на 24 часа течността ще се сгъсти.

Може да се разбърква от време на време за проверка на плътността.След това кефирът се прецежда (препоръчително е да използвате пластмасова цедка), налива се в бутилка и се съхранява в хладилник. Кефирената гъба се измива със студена или хладка вода и се оставя за ден-два (до следващата употреба) в хладилник, в студена вода или мляко.

кефирени зърна

Кефирните зърна ще се размножават много бързо, което ще направи възможно получаването на по-голямо количество напитка. Количеството мляко за приготвяне на кефир се увеличава пропорционално на количеството зърна. Можете да пиете напитката ежедневно, за да поддържате здравето и жизнеността. Препоръчително е да започнете със 100 ml и постепенно да увеличавате количеството. За терапевтични цели пийте един литър кефир на ден.

ПРИГОТВЯНЕ НА ВОДЕН КЕФИР

 Млечните кефирени зърна, ако се измият добре с вода, за да се отстранят следите от мляко, могат да се приготвят с вода, като т.нар. Японски кристали. При този начин на приготвяне кефирът си остава пробиотик с всичките си свойства, само че получаваме различен вкус на напитката, която всъщност е газиран сок.

Продукти: един стъклен буркан от 750 мл, дървена лъжица за смесване, тензух или филтър за кафе за покриване на буркана, пластмасова цедка, 3-4 чаени лъжички кефирени гъби, измити добре с вода, 3 супени лъжици захар, 1/2 л вода, 10 бр.

стафиди, 1/2 лимон, сушени плодове по желание.

воден кефир

Начин на действие: Сложете водата в буркана (водата трябва да е със стайна температура, ако е от чешмата трябва да е преварена и най-добре да е минерална), добавете зрънцата кефир, захарта и стафидите (обикновено седем зърна на 2 литра вода, може да сложите и смокини, сливи, боровинки, кайсии...) за ферментация, половин лимон (може и портокал, лайм и др.) за вкус. Покрийте буркана с тензух и затегнете. Колкото по-дълго го оставите да престои, толкова повече ферментира, от 24 до 72 часа.

48 часа са достатъчни, за да получите необходимия вкус. След 48 часа прецедете течността през пластмасова цедка в друга купа или буркан. Добавете захарта и водата към гъбите и повторете процедурата. Важно е да не използвате метални предмети по време на приготвянето.

Откъде да вземем кефирна гъба? За съжаление не можете да получите гъбата в търговията. Можете да го вземете от някой, който вече го има. Размножава се бързо, така че не е проблем да го споделите с други.

ПРАВИЛНАТА ДОЗИРОВКА

За терапевтични цели за подобряване на здравето можете да приемате и един литър кефир на ден. Като начало е добре да започнете с по-малка доза, например 100 мл на ден, след което постепенно да увеличавате количеството.

Кефирът радикално променя състава на чревната флора - полезните бактерии, които унищожават патогените и заемат тяхното място, което може да причини временни храносмилателни проблеми при някои хора. Хората, които са чувствителни към млечни продукти, обикновено понасят добре кефира, тъй като в процеса на ферментация трудно смилаемите млечни компоненти се разграждат и преработват.

Кефирните бактерии разграждат млечната захар лактоза, така че може да се използва от хора с непоносимост към лактоза. Минералите от млякото, например калцият, стават по-достъпни по време на процеса на ферментация и тялото може да ги използва по-лесно.

Тези, които внимават за приема на въглехидрати, могат допълнително да намалят съдържанието на захар в кефира, като го оставят да отлежи още ден-два на стайна температура след прецеждане. Този зрял кефир съдържа най-малко захар, а съдържанието на витамини В1, В6 и В9 (фолиева киселина) се увеличава.

Също така съдържанието на алкохол в кефира се увеличава, което може да варира от 0,8 до 2 процента. Обичайното количество алкохол в еднодневния кефир е 0,08 до 0,1 процента.

РЕДОВНАТА КОНСУМАЦИЯ НА КЕФИР СПОСОБЯВА:

  • укрепва имунитета; 
  • почиства тялото от токсини; 
  • помага за установяване на нормално кръвно налягане; 
  • намалява нивото на холестерола; 
  • помага при стомашни заболявания; 
  • възстановява флората и облекчава чревни заболявания;
  • помага при заболявания на черния дроб, бъбреците и жлъчката; 
  • лекува възпалителни процеси (естествен антибиотик); 
  • помага при анемия и лошо кръвообращение; 
  • лекува респираторни заболявания; 
  • помага при стрес, безсъние и заболявания на нервната система; 
  • действа срещу гъбички и бактерии – забавя разпространението на раковите клетки; 
  • помага при астма и алергии

Той също така съдържа много пробиотици или така наречените добри бактерии, които са много важни за храносмилателния тракт, като: Lactobacillus Caucasus, Leuconostoc, Streptococcus, Acetobacter и няколко полезни дрожди като Saccharomyces и Torula kefir.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft