Цялата къща ухае на тези ПРОСТИ МЕКИЦИ без мляко и яйца - рецепта, която не бива да се забравя!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Цялата къща ухае на тези ПРОСТИ МЕКИЦИ без мляко и яйца - рецепта, която не бива да се забравя!
Цялата къща ухае на тези ПРОСТИ МЕКИЦИ без мляко и яйца - рецепта, която не бива да се забравя!
108753
Цялата къща ухае на тези ПРОСТИ МЕКИЦИ без мляко и яйца - рецепта, която не бива да се забравя!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Майка ми често ни приготвяше домашна питка, а от останалото тесто умееше да прави най-лесните мекичкиДомашните мекици са неустоима закуска и всеки край на България си има своята любима рецепта за тази вкусотия.

Съществуват различни техники за приготвянето им - с мая, с бакпулвер, сода, газирана вода... Днес обаче ще ви предложим една много лесна рецепта за постни мекици без мляко и яйца - евтина, бърза, а се получават наистина пухкави и сочни мекички.

Прости мекици без мляко и яйца

Продукти: 

650-700 гр.

брашно (зависи колко искате да замесите)

500 мл хладка вода

1 ч.л. захар

3-4 с.л. олио

8 гр. суха мая или 15-20 гр. прясна мая

1 ½ чаена лъжичка сол

олио за пържене

Приготвяне: 

Обикновено за повечето тестени изделия е необходимо съставките да са със стайна температура, като това важи особено за яйцата, млякото и киселото мляко, които трябва да се извадят от хладилника поне 1 час преди приготвянето на самите изделия, но в този случай нямате нужда от подобно правило, защото в нашата рецепта няма млечни продукти и яйца. Всичко, което ви трябва, са 500 ml чиста вода със стайна температура.

Сложете маята (суха или прясна) в по-дълбок съд. Налейте отгоре 250 мл хладка вода, добавете 1 чаена лъжица захар и няколко лъжици брашно. Оставете за 10 минути на топло място без течение, за да се активира и шупне маята.

активиране мая

шупнала мая

Останалата вода (250 мл) добавете към шупналата мая и постепенно добавете брашното. Заедно с брашното добавете на порции 3 супени лъжици олио и 1 1/2 чаена лъжичка сол. Тестото се разбърква с дървена лъжица, докато се получи смес малко по-гъста от тази за кекс.

тесто мекици

Тестото трябва да е много меко, дори лепкаво (като на снимката). Накрая омесете тестото съвсем малко на ръка, за да сте сигурни, че всички съставки са равномерно разпределени и няма брашнени бучки.

Покрийте тестото с плик или прозрачно стреч фолио и оставете да втаса само веднъж, след което започнете да пържите меките. За пържене са достатъчни 300 мл олио, което трябва да загреете в по-дълбок съд на котлона.

мекици оформяне

Преди да оформите меките, които се разтягат с ръка, потопете ръцете си във вода и след това откъснете от тестото, което трябва да оформите на тънък кръг. Интересното в тази рецепта е, че никоя мекичка не е същата като предишната, нито като следващата, всички са подобни, но различни.

мекици оформяне

Така приготвените кръгчета тесто се запържват в олиото от двете страни, докато бухнат и покафенеят и добият златист цвят от двете страни. Като извадите мекиците от олиото, ги наредете в чиния със салфетка. 

домашни мекици

мекици без мляко и яйца

Ядат се топли. 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft