Тези Мини банички-апетитки с вкусна плънка са всичко, от което имате нужда, за да започнете деня си вкусно, пълни с енергия. Приятната хрупкава коричка, нежната и ароматна плънка - нямаме думи да ги нахвалим.
Мини банички-апетитки с вкусна плънка
Продукти:
- 250 мл хладко мляко
- 250 мл хладка вода
- 2 чаени лъжички суха мая
- 1 супена лъжица захар
- 1 супена лъжица сол
- 1 супена лъжица оцет
- 700-750 г брашно
- 150 г масло/маргарин + 60 мл олио
За плънката:
- 700 г спанак + 400 г настъргано сирене
Приготвяне:
Смесете всички съставки в дълбока купа, след което започнете постепенно да добавяте брашното. В началото разбърквайте с лъжица, а когато тестото стане компактно, продължете да месите на ръка, докато спре да лепне.
Трябва да е средно меко. Намажете отгоре с две супени лъжици олио, покрийте купата и я оставете в топла стая да втасва за 45 минути или докато удвои обема си. През това време пригответе пълнежа, който може да бъде по ваш избор.
Този път приготвихме пълнеж от спанак и сирене. Измийте спанака и го нарежете на ситно, след което го сложете на огъня с малко вода да ври, докато омекне. Прецедете и оставете да се охлади, след което смесете със сиренето и сол на вкус. Междувременно разтопете маслото заедно с олиото.
Разделете втасалото тесто на 8 части и оформете всяка част на топка.
Снимка: YouTube
Покрийте топките и ги оставете да починат 5-10 минути, след което ги разточете на тънки кори върху леко набрашнена повърхност.
След като сте отворили хубаво кората, намажете горната част с разтопена мазнина и започнете да я сгъвате като книга (обичайният начин за сгъване на бутер тесто), докато получите дълъг правоъгълник, а след това квадрат.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Оставете така сгънатите квадрати настрана (за предпочитане на студено), покрити, докато разточвате останалите кори. Когато сте готови с всичките осем топки тесто, вземете първия сгънат квадрат и го разточете на тънък правоъгълен лист върху набрашнена повърхност.
Снимка: YouTube
Поставете една осма от плънката в единия край на кората, след което внимателно я навийте на руло.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Повторете процедурата с цялото останало тесто. Подредете рулцата върху тава за печене, покрита с хартия за печене.
Снимка: YouTube
Нарежете ги на хапки с желания размер, покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат за 20 минути или колкото е необходимо, за да втасат малко.
Снимка: YouTube
След това ги намажете с останалата мазнина и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30-35 минути.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube