Остеопороза: „Калциевата лъжа“, за която всяка жена трябва да знае

вход през zajenata.bg
За Жената
Остеопороза: „Калциевата лъжа“, за която всяка жена трябва да знае
6398
Остеопороза: „Калциевата лъжа“, за която всяка жена трябва да знае

Остеопорозата е заболяване на костната тъкан, при което нейното количество е значително намалено. Промените, които настъпват в тялото поради остеопороза, причиняват чупливост на костите. Съответно, колкото по-тежко е заболяването, толкова по-вероятно е да се нарани дори при малък товар. Ако сте накарани да вярвате, че ключът към предотвратяването на остеопороза е увеличаването на приема на калций и приемането на фармацевтични лекарства, тогава не сте сами.

Остеопорозата е заболяване, характеризиращо се с порести и чупливи кости. Пациентите с остеопороза имат повишен риск от намалена височина на междупрешленните дискове, фрактури на бедрата, китките и прешлените, както и хронична болка.

Загубата на костна маса е много по-лесна за предотвратяване, отколкото за лечение

Моята цел е да ви попреча да се изгубите в объркващата и противоречива информация за остеопорозата и да ви насоча към по-безопасен и по-ефективен път за предотвратяване на загуба на костна маса и остеопороза.

Истината за остеопорозата и калциевия дефицит

Сигурен съм, че сте чували, че причината за остеопорозата и ключът към нейната превенция е калцият, нали?

За съжаление това е много далеч от истината.

Лекарят Робърт Томпсън написа цяла книга по този въпрос, наречена „Лъжата за калция", която обяснява, че костта се състои от поне дузина минерали. Приемането на добавки изключително с калций е по-вероятно да подобри костната плътност и да увеличи риска от развитие на остеопороза !

Като много по-здравословна алтернатива на добавките с калций д-р Томпсън препоръчва консумацията на сурова сол.  Препоръчвам  хималайската сол  , тъй като е отличен начин за подхранване на организма с микроелементи за оптимално функциониране .

Защо Сали Чайлд, която приема Bonviva, може да развие остеопороза

Ако ви е предписано лекарство за остеопороза, например "Osamaks", "Actonel" или "Bonviva", много е важно, преди да го приемете, да разберете механизма и  действията.

Приемането на тези видове фармацевтични лекарства е най-добрият начин за лечение или предотвратяване на остеопороза и ще ви кажа защо.

Принципът на тяхното действие е, че убиват определени клетки в костите, наречени остеокласти. Остеокластите разрушават костите – това е част от естествения процес на костна регенерация. Убиването на тези клетки означава, че остават само остеобласти, което увеличава костната плътност, но не и здравината.

В резултат на това костите губят естествената си способност да растат нови кости и да се адаптират към постоянно променящите се прилагани сили. Тоест остават удебелени, но крехки кости, което всъщност увеличава риска от счупването им. В допълнение, тези лекарства са свързани с някои страшни странични ефекти, включително повишен риск от язви и:

  • Проблеми с очите, замъглено зрение, болка и подуване
  • Фрактури на бедрената кост и остеонекроза на челюстта
  • Увреждане на черния дроб и бъбречна недостатъчност
  • Предсърдна вибрация
  • Рак на хранопровода
  • Хипокалциемия (твърде ниско ниво на калций в кръвта)

“Осомакс” принадлежи към същия химически клас (фосфонати) като препарата за премахване на котлен камък, който използвате в банята! Много е жалко, но не е изненадващо, че фармацевтичните компании никога не посочват тази интересна информация върху етикета на лекарство, отпускано с рецепта.

Непоносимост към глутен и загуба на костна маса

Хронично образуване на газове, гадене, подуване на корема, диария, запек и "каша" в главата - всичко това може да са признаци на недиагностицирана непоносимост към глутен.  Глутенът е протеин от зърнени култури като пшеница, ръж и ечемик.

При хора с недиагностицирана непоносимост към глутен поради хронично увреждане на червата, усвояването на хранителни вещества често е нарушено.  Това означава, че тялото не е в състояние да усвои оптимално хранителните вещества от храната и да ги разпредели в тялото.

Това нарушаване на усвояването на хранителни вещества може да доведе до остеопороза.

Ако често изпитвате горните симптоми, безглутенова диета може да е ключът към това да ви помогне да почувствате по-добро здраве за първи път в живота си.

Други храни, които водят до загуба на костна маса

Преработените храни и бързото хранене са най-лошите неща, които можете да вкарате в тялото си. За да функционира тялото оптимално, то се нуждае от балансирана диета, която предлагам в следващия раздел.

Преработените храни като чипс, пържени картофи, ястия за микровълнова фурна, газирани напитки и бонбони съдържат много малко хранителни вещества Те са пълни с несмилаеми мазнини и опасни добавки като царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, аспартат и консерванти.

Когато готвите, съветвам ви да избягвате повечето омега-6 масла, като царевично, шафраново или соево.  Тези масла са пълни с преработени, повредени омега-6 мазнини, които допринасят за възпалението в тялото. Вместо това препоръчвам да използвате здравословни зехтин и кокосово масло.

Храни, които предотвратяват загубата на костна маса

Препоръчвам да консумирате разнообразие от органични, за предпочитане местно отглеждани зеленчуци във вашия район, за да получите правилния баланс на основните витамини и минерали в тялото си. Лесен начин да увеличите количеството зеленчуци в диетата си е  да изстискате сок от зеленчуците.

Предотвратяване на загуба на костна маса чрез престой на слънце

Ползите за здравето от витамин D са трудни за надценяване. Тревожно нарастване на броя на хората с дефицит на витамин D, а дефицитът на витамин D може да доведе до различни здравословни проблеми, включително остеопороза.

Въпреки това, което може би вече сте чували, правилното излагане на слънце изобщо не е вредно. Това е полезно и необходимо.  Само 15-20 минути излагане на слънце на ден може значително да подобри здравето ви, а правилното излагане на слънце е идеалният начин да поддържате оптимален диапазон от нива на витамин D.

Но ако нямате тази възможност, тогава следващата възможност е да приемате перорални добавки с витамин D3 . Дозата витамин D за възрастни варира от 5 до 10 000 единици на ден.

Оптималното ниво на витамин D в кръвта за здрав възрастен човек е 50-70 ng/ml.

Значението на омега-3 за силни и здрави кости

Омега-3 е друго важно хранително вещество, от което тялото се нуждае, за да предотврати физически и психически заболявания, възпаления и остеопороза. Въпреки че растителните омега-3 мазнини, като тези в ленените семена, са много полезни поради високото им съдържание на алфа-линоленова киселина (ALA) в омега-3 мазнините, животинският произход съдържа две важни съставки, които не могат да бъдат получени от растения : докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA).

В идеалния случай всички омега-3 мазнини от животински произход могат да бъдат получени от морски дарове.  За съжаление промишленото замърсяване промени ландшафта, причинявайки повечето от световните води да станат повече или по-малко токсични. Рибите сега са претоварени с живак, индустриални токсини, PCBs и PDEs. Същото важи и за по-голямата част от мазнините, които се произвеждат от тези риби.

За щастие е наличен устойчив източник на омега-3 мазнини от животински произход, а именно маслото от крил. Крилът е мъничко, подобно на скарида, чийто брой надвишава броя на всички животни (включително хората) в света! Маслото от крил също се абсорбира по-добре от рибеното масло, защото маслото от крил се свързва с фосфати. Това означава, че имате нужда от много по-малко масло от крил, отколкото рибено масло.

Витамин К2 е от решаващо значение за превенцията на остеопороза

Витамин К може да бъде класифициран като К1 или К2:

1.

Витамин K1:  K1, който се намира в зелените зеленчуци, отива директно в черния дроб и ви помага да поддържате здрава система за съсирване на кръвта. (Този тип витамин К е необходим на новородените за предотвратяване на сериозно кървене.) В допълнение, витамин К1 е този, който предотвратява калцирането на кръвоносните съдове и помага на костите да поддържат алций в кръвта и да развият правилната кристална структура.

2. Витамин К2:  Този вид витамин К се произвежда от бактерии. Намира се в големи количества в червата, но за съжаление не се абсорбира оттам и се отделя с изпражненията. K2 отива директно в стените на кръвоносните съдове, костите и тъканите, с изключение на черния дроб. Присъства във ферментирали храни, особено сирене и японско натто, което е най-богатият източник на К2.

Витамин К2 може да се преобразува в К1 в тялото, но тук има проблеми, за които ще говоря малко по-късно. Като добавка K1 не е толкова скъпа, така че точно тази форма се използва за новородени.

За да усложним още повече въпроса, има няколко различни форми на витамин К2.

МК8 и МК9 се доставят предимно с млечни продукти. MK4 и MK7 са двете най-важни форми на K2, които действат много различно в тялото:

MK4  е синтетичен продукт, много подобен на витамин K1, и тялото е в състояние да преобразува K1 в MK4. Но MK4 има много кратък полуживот - около час, и затова е лош кандидат за хранителни добавки. Веднъж попаднал в червата, той остава главно в черния дроб, където помага да се синтезират фактори на кръвосъсирването.
MK7  е по-ново вещество с по-голям брой практически приложения, тъй като остава в тялото по-дълго; полуживотът му е три дни, т.е. в сравнение с МК4 или К1 шансовете за постигане на стабилно ниво в кръвта са много по-високи.

MK7 се извлича от японски ферментирал соев продукт, наречен натто. Можете да получите много MK7 от натто, а самото натто е сравнително евтино и се продава на повечето азиатски хранителни пазари. Но някои хора се отблъскват от миризмата и лигавицата му, поради което такива хора не могат да понасят натто.

Доказателствата сочат, че витамин К2 е важен за здравето на костите,  но огромното мнозинство от хората не получават достатъчно от това хранително вещество, което сте извън диетата.

Как витамин К води до здрави кости?

Остеокалцинът е протеин, произвеждан от остеобласти (клетки, отговорни за образуването на костите) и използван от костите като неразделна част от процеса на образуване на кости. Но за да стане ефективен остеокалцинът, той трябва да бъде „карбоксилиран“. Витамин К действа като кофактор за ензима, който катализира карбоксилирането на остеокалцин.

Установено е, че  витамин К2 „активира” остеокалцина много по-ефективно от К1.

Има някои забележителни проучвания за защитните ефекти на витамин К2 върху остеопорозата:

Няколко японски проучвания показват, че при хора с остеопороза витамин К2 напълно възстановява костната загуба, а в някои случаи дори я увеличава.
Комбинираните данни от седем японски проучвания показват, че добавянето на витамин К2 води до 60 процента намаление на фрактурите на гръбначния стълб и 60 процента намаление на фрактурите на бедрото и други кости, различни от гръбначния стълб, с 80 процента.
Изследователи от Холандия са показали, че витамин К2 е три пъти по-ефективен от витамин К1 за повишаване на нивото на остеокалцин, който контролира образуването на костите.

Въпреки че тялото е в състояние да преобразува K1 в K2, изследванията показват, че количеството K2, произведено чрез този процес, е недостатъчно. Дори ако консумирате достатъчно K1, тялото използва по-голямата част от него, за да образува фактор на кръвосъсирването, оставяйки много малко за костите.

С други думи, черният дроб използва предимно витамин К1, за да активира факторите на кръвосъсирването, докато повечето други тъкани използват витамин К2. Установено е също, че витамин К2 има и други полезни свойства – не само за костите!

Витамин К2 е биологично лепило, което вгражда калций в костната матрица. Хранителните източници на K2 включват традиционно ферментирали храни като темпе, мисо, натто и соя.

Получавате ли достатъчно витамин К с диетата си?

Яденето на листни зеленчуци в големи количества естествено ще повиши нивата на витамин К1, особено:

  • Зеле
  • Спанак
  • Кейл
  • Броколи
  • Брюкселско зеле

K2, от който се нуждаете (около 200 микрограма), може да бъде набавен чрез ядене на 15 грама натто дневно. Но западняците са склонни да не харесват натто, така че следващият най-добър вариант са добавките с витамин К2.

Но не забравяйте, че добавките с витамин К винаги трябва да се приемат с мазнини , тъй като това е мастноразтворим витамин, който иначе не се абсорбира.

Упражнения за предотвратяване на загуба на костна маса

Не забравяйте, че  костта е жива тъкан, която изисква редовна физическа активност за обновяване и възстановяване.

Костната маса достига своя връх в зряла възраст и след това започва бавно да намалява.  Физическата активност е много важна за поддържане на здрава костна маса. Силовите упражнения са едно от най-ефективните средства за защита срещу остеопороза.  Последното нещо, от което се нуждаете, е да приемате лекарства за увеличаване на костната плътност, тъй като те без съмнение причиняват повече вреда, отколкото полза в дългосрочен план.

Остеопороза при мъжете

Ето нещо за остеопорозата при мъжете, което може би не сте осъзнали:  мъжете над 50-годишна възраст имат по-висок риск от развитие на остеопороза, отколкото рискът от рак на простатата. При мъжете това заболяване възниква поради състояние, наречено  "хипогонадизъм"  - може да доведе до намаляване на височината с няколко сантиметра. При мъжете рисковите фактори включват:

  • Алкохолизъм
  • Затлъстяване
  • Тютюнопушене
  • Нарушения на стомашно-чревния тракт
  • Заседнал начин на живот
  • Липса на слънчева светлина

Загубата на костна маса е много по-лесна за предотвратяване, отколкото за лечение

Бенджамин Франклин веднъж каза: „Една унция превенция струва половин килограм лечение“. Сега, когато сте въоръжени със знанията, необходими за вземане на информирани решения относно превенцията и лечението на остеопорозата, вие сте готови да поемете контрола върху здравето си.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft