От уханието им чак ти премалява, а коричката хруска приятно между зъбите: Уникални Банички-апетитки

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
От уханието им чак ти премалява, а коричката хруска приятно между зъбите: Уникални Банички-апетитки
От уханието им чак ти премалява, а коричката хруска приятно между зъбите: Уникални Банички-апетитки
1356
Източник: За Жената
От уханието им чак ти премалява, а коричката хруска приятно между зъбите: Уникални Банички-апетитки
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тези Мини банички-апетитки с вкусна плънка са всичко, от което имате нужда, за да започнете деня си вкусно, пълни с енергия. Приятната хрупкава коричка, нежната и ароматна плънка - нямаме думи да ги нахвалим.

Най-добре ги пригответе сами по подробната рецепта по-долу:

Мини банички-апетитки с вкусна плънка

Продукти: 

  • 250 мл хладко мляко
  • 250 мл хладка вода
  • 2 чаени лъжички суха мая
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 супена лъжица сол
  • 1 супена лъжица оцет
  • 700-750 г брашно
  • 150 г масло/маргарин + 60 мл олио

За плънката:

  • 700 г спанак + 400 г настъргано сирене

Приготвяне: 

Смесете всички съставки в дълбока купа, след което започнете постепенно да добавяте брашното. В началото разбърквайте с лъжица, а когато тестото стане компактно, продължете да месите на ръка, докато спре да лепне.

Трябва да е средно меко. Намажете отгоре с две супени лъжици олио, покрийте купата и я оставете в топла стая да втасва за 45 минути или докато удвои обема си. През това време пригответе пълнежа, който може да бъде по ваш избор.

Този път приготвихме пълнеж от спанак и сирене. Измийте спанака и го нарежете на ситно, след което го сложете на огъня с малко вода да ври, докато омекне. Прецедете и оставете да се охлади, след което смесете със сиренето и сол на вкус. Междувременно разтопете маслото заедно с олиото.

Разделете втасалото тесто на 8 части и оформете всяка част на топка.

топки банично тесто

Снимка: YouTube

Покрийте топките и ги оставете да починат 5-10 минути, след което ги разточете на тънки кори върху леко набрашнена повърхност.

След като сте отворили хубаво кората, намажете горната част с разтопена мазнина и започнете да я сгъвате като книга (обичайният начин за сгъване на бутер тесто), докато получите дълъг правоъгълник, а след това квадрат.

кора с масло

Снимка: YouTube

сгъване кора

Снимка: YouTube

кора на плик

Снимка: YouTube

Оставете така сгънатите квадрати настрана (за предпочитане на студено), покрити, докато разточвате останалите кори. Когато сте готови с всичките осем топки тесто, вземете първия сгънат квадрат и го разточете на тънък правоъгълен лист върху набрашнена повърхност.

квадрати тесто

Снимка: YouTube

Поставете една осма от плънката в единия край на кората, след което внимателно я навийте на руло.

плънка от спанак

Снимка: YouTube

навиване руло

Снимка: YouTube

Повторете процедурата с цялото останало тесто. Подредете рулцата върху тава за печене, покрита с хартия за печене.

рула с пълнеж

Снимка: YouTube

Нарежете ги на хапки с желания размер, покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат за 20 минути или колкото е необходимо, за да втасат малко.

хапки банично тесто

Снимка: YouTube

След това ги намажете с останалата мазнина и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30-35 минути.

банички хапки

Снимка: YouTube

рязане баница

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

спаначени банички

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft