Благодарение на бутер тестото, рулото е хрупкаво отвън, но сочно отвътре и изпълнено с аромати на билки, сирене и месо.
Рулата от бутер тесто са популярни не само защото изглеждат впечатляващо, но и защото съдържат богата вкусова хармония.
Тази версия съчетава сочно смляно говеждо месо, билки, сирене, зеленчуци и леко пикантен сос.
Резултатът е засищащо, но и деликатно ястие, което е подходящо като основно ястие за обяд, за празнична трапеза или като интересно лакомство.
Вижте рецептата за вкусното и красиво Празнично руло в бутер тесто :
Празнично руло в бутер тесто
Продукти:
За пълнежа с месо:
- 300 г кайма (говеждо + свинско)
- 2 яйца
- ½ чаена лъжичка сол
- ½ чаена лъжичка смлян черен пипер
- билки (риган, босилек, мащерка)
- смлян сушен чесън
- 1 чаена лъжичка горчица
- 2 с.л. доматен сос
- 70 г галета
- 1 глава лук (ситно нарязана)
- 1 морков (настърган)
- копър и магданоз (нарязани)
- 1 червена чушка (нарязана на малки кубчета)
- 2 с.л.
За слоя със сирене:
- 100 г моцарела (настъргана)
- 2 варени яйца (ситно нарязани)
- 2 с.л. майонеза
- 1 скилидка чесън (пресована)
- ½ чаена лъжичка сол
- ½ чаена лъжичка черен пипер
За тестото и гарнитурата:
- 450 г бутер тесто (размразено)
- 1 яйце (за намазване)
- 1 чаена лъжичка захар (за леко сладка коричка, по избор)
За соса за сервиране:
- 2 с.л. доматен сос
- 1 с.л. майонеза
- 1 скилидка чесън (пресована)
Приготвяне:
Загрейте зехтина и маслото в тиган. Задушете ситно нарязания лук, морков и червена чушка, докато омекнат. Оставете да се охладят.
Сложете каймата в голяма купа, добавете яйцата, галетата, горчицата, доматения сос, билките, солта, пипера и сушения чесън.
Добавете сотираните зеленчуци и нарязаните билки (копър, магданоз). Разбъркайте до получаване на компактна смес.
Смесете настърганата моцарела, нарязаните варени яйца, майонезата, солта, пипера и счукания чесън. Трябва да получите кремообразен пълнеж.
Снимка: YouTube
Разточете бутер тестото върху набрашнена дъска.
Снимка: YouTube
Разпределете месния пълнеж равномерно върху тестото.
Снимка: YouTube
Добавете слой сирене отгоре.
Снимка: YouTube
Навийте на стегнато руло и притиснете здраво краищата.
Снимка: YouTube
Печене:
Прехвърлете рулото върху тава за печене, покрита с хартия за печене. Намажете с разбито яйце (по желание смесете с малко захар за златиста глазура).
Снимка: YouTube
По желание може да направите диагонални декоративни разрези върху тестото.
Снимка: YouTube
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40-45 минути, докато тестото стане хрупкаво и златистокафяво.
Снимка: YouTube
Сос:
Смесете доматен сос, майонеза и чесън. Сервирайте с нарязано руло като леко пикантен дип.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Пожелаваме ви добър апетит! :-)