Миризмата им подлудява съседите - цъфват веднага на гости! Моите Зелеви бохчи са ненадмината вкусотия:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Миризмата им подлудява съседите - цъфват веднага на гости! Моите Зелеви бохчи са ненадмината вкусотия:
Миризмата им подлудява съседите - цъфват веднага на гости! Моите Зелеви бохчи са ненадмината...
3579
Източник: За Жената
Миризмата им подлудява съседите - цъфват веднага на гости! Моите Зелеви бохчи са ненадмината вкусотия:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тези зашеметяващи Зелеви бохчи са интересен вариант на традиционните зелеви сарми. Те превръщат обикновените зелеви листа в елегантни малки пакетчета, пълни със солена смес от ориз, месо и гъби.

Вързани като малки подаръчни пакетчета и сервирани с ярък пикантен доматен сос, тези необичайни сарми са едновременно визуално впечатляващи и невероятно вкусни.

За разлика от традиционните зелеви сарми, тези бохчи са индивидуално опаковани и завързани, създавайки красиви отделни порции, които допринасят за впечатляваща презентация. Комбинацията от крехко зеле, ароматен пълнеж и глазура от мед и масло създава перфектен баланс между текстури и вкусове.

Зелеви бохчи

Продукти:

  • 1 голяма глава зелено зеле (приблизително 1 кг)
  • 200 г (1 чаша) сварен ориз
  • 300 г смляно месо (свинско, говеждо или пуешко)
  • 200 г  гъби, ситно нарязани
  • 1 голяма глава лук, ситно нарязана
  • 3 скилидки чесън, смлени
  • 2 супени лъжици пресен магданоз, нарязан
  • 1 чаена лъжичка люспи от червен пипер
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Кухненски конец или оризова хартия за връзване

За глазурата с мед и масло:

  • 3 супени лъжици масло, разтопено
  • 1 супена лъжица мед

За пикантния доматен сос:

  • 400 г пресни домати, нарязани на кубчета
  • 3 скилидки чесън, смлени
  • 1-2 люти чушки, ситно нарязани (на вкус)
  • 1 чаена лъжичка червен пипер на прах
  • 2 супени лъжици пресен магданоз, нарязан
  • 1 супена лъжица пресен босилек, нарязан
  • 2 супени лъжици лимонов сок
  • 3 супени лъжици зехтин
  • Сол на вкус

Приготвяне:

Сложете голяма тенджера с подсолена вода да заври.

Внимателно отстранете 12-15 външни листа от главата на зелето, като ги запазите възможно най-непокътнати.

Бланширайте зелевите листа във вряща вода за 2-3 минути, докато омекнат и станат меки.

зелеви листа във вода

Снимка: YouTube

Веднага прехвърлете в ледено-водна баня, за да спрете готвенето.

Отцедете обилно и подсушете с кухненска хартия.

листа в гевгир

Снимка: YouTube

Отрежете дебелото централно ребро от всяко листо, за да улесните навиването.

зелев лист жила

Снимка: YouTube

Приготвяне на пълнежа

Ако не е приготвен предварително, сварете ориза според указанията на опаковката и го оставете да се охлади.

Загрейте 2 супени лъжици олио в голям тиган на средно силен огън.

Добавете нарязания лук и гответе 5 минути, докато омекне и стане прозрачен.

Добавете нарязан чесън и гответе още минута, докато се разнесе аромат.

Добавете смляното месо, като го раздробявате с лъжица, и гответе, докато покафенее и се сготви добре.

кайма и лук

Снимка: YouTube

Добавете нарязаните на кубчета гъби и гответе, докато освободят влагата си и станат златисти.

гъби в плънката

Снимка: YouTube

Подправете с люспи червен пипер, сол и черен пипер.

Свалете от котлона и добавете сварения ориз и нарязания магданоз, като разбъркате.

пълнеж бохчи

Снимка: YouTube

Оставете пълнежа да се охлади напълно, преди да го сглобите.

Сглобяване на бохчите

Загрейте фурната си до 190°C (375°F/Газова степен 5).

Поставете лист от зеле върху купичка или чашка на работната си повърхност. С пръсти натиснете внимателно листа вътре в чашката - така ще оформите "бохчите".

оформяне бохча

Снимка: YouTube

Поставете 2-3 супени лъжици пълнеж в центъра на листа.

пълнеж за зеле

Снимка: YouTube

Сгънете страните на листа върху пълнежа, след което навийте отдолу, за да създадете спретнат пакет.

зелеви бохчи

Снимка: YouTube

Завържете всеки пакет с кухненски конец или ленти от напоена оризова хартия, за да го закрепите.

Повторете с останалите листа и пълнежа.

Готвене на бохчите

Поставете завързаните пакетчета зеле в тава за печене, с "шева" надолу.

зелеви бохчи в тава

Снимка: YouTube

Смесете разтопеното масло с мед и намажете всяко парче.

глазура зеле

Снимка: YouTube

Покрийте с фолио и печете 25 минути.

Отстранете фолиото и печете още 10-15 минути, докато стане златистокафяво.

Приготвяне на пикантен доматен сос

Докато бохчите се пекат, загрейте зехтина в тенджера на среден огън.

Добавете смлян чесън и нарязани люти чушки, гответе 1 минута.

Добавете нарязаните на кубчета домати и червен пипер, гответе 10-15 минути, докато сосът се сгъсти.

домати за сос

Снимка: YouTube

Подправете със сол и добавете пресни билки и лимонов сок през последните 2 минути. Пасирайте всичко в блендер за гладка консистенция.

сос в блендер

Снимка: YouTube

Поднесете бохчите с приготвения сос.

зелеви бохчи със сос

Снимка: YouTube

Дръжте топло до сервиране.

пълнени зелеви бохчи

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft