Тези зашеметяващи Зелеви бохчи са интересен вариант на традиционните зелеви сарми. Те превръщат обикновените зелеви листа в елегантни малки пакетчета, пълни със солена смес от ориз, месо и гъби.
За разлика от традиционните зелеви сарми, тези бохчи са индивидуално опаковани и завързани, създавайки красиви отделни порции, които допринасят за впечатляваща презентация. Комбинацията от крехко зеле, ароматен пълнеж и глазура от мед и масло създава перфектен баланс между текстури и вкусове.
Зелеви бохчи
Продукти:
- 1 голяма глава зелено зеле (приблизително 1 кг)
- 200 г (1 чаша) сварен ориз
- 300 г смляно месо (свинско, говеждо или пуешко)
- 200 г гъби, ситно нарязани
- 1 голяма глава лук, ситно нарязана
- 3 скилидки чесън, смлени
- 2 супени лъжици пресен магданоз, нарязан
- 1 чаена лъжичка люспи от червен пипер
- Сол и черен пипер на вкус
- Кухненски конец или оризова хартия за връзване
За глазурата с мед и масло:
- 3 супени лъжици масло, разтопено
- 1 супена лъжица мед
За пикантния доматен сос:
- 400 г пресни домати, нарязани на кубчета
- 3 скилидки чесън, смлени
- 1-2 люти чушки, ситно нарязани (на вкус)
- 1 чаена лъжичка червен пипер на прах
- 2 супени лъжици пресен магданоз, нарязан
- 1 супена лъжица пресен босилек, нарязан
- 2 супени лъжици лимонов сок
- 3 супени лъжици зехтин
- Сол на вкус
Приготвяне:
Сложете голяма тенджера с подсолена вода да заври.
Внимателно отстранете 12-15 външни листа от главата на зелето, като ги запазите възможно най-непокътнати.
Бланширайте зелевите листа във вряща вода за 2-3 минути, докато омекнат и станат меки.
Снимка: YouTube
Веднага прехвърлете в ледено-водна баня, за да спрете готвенето.
Отцедете обилно и подсушете с кухненска хартия.
Снимка: YouTube
Отрежете дебелото централно ребро от всяко листо, за да улесните навиването.
Снимка: YouTube
Приготвяне на пълнежа
Ако не е приготвен предварително, сварете ориза според указанията на опаковката и го оставете да се охлади.
Загрейте 2 супени лъжици олио в голям тиган на средно силен огън.
Добавете нарязания лук и гответе 5 минути, докато омекне и стане прозрачен.
Добавете нарязан чесън и гответе още минута, докато се разнесе аромат.
Добавете смляното месо, като го раздробявате с лъжица, и гответе, докато покафенее и се сготви добре.
Снимка: YouTube
Добавете нарязаните на кубчета гъби и гответе, докато освободят влагата си и станат златисти.
Снимка: YouTube
Подправете с люспи червен пипер, сол и черен пипер.
Свалете от котлона и добавете сварения ориз и нарязания магданоз, като разбъркате.
Снимка: YouTube
Оставете пълнежа да се охлади напълно, преди да го сглобите.
Сглобяване на бохчите
Загрейте фурната си до 190°C (375°F/Газова степен 5).
Поставете лист от зеле върху купичка или чашка на работната си повърхност. С пръсти натиснете внимателно листа вътре в чашката - така ще оформите "бохчите".
Снимка: YouTube
Поставете 2-3 супени лъжици пълнеж в центъра на листа.
Снимка: YouTube
Сгънете страните на листа върху пълнежа, след което навийте отдолу, за да създадете спретнат пакет.
Снимка: YouTube
Завържете всеки пакет с кухненски конец или ленти от напоена оризова хартия, за да го закрепите.
Повторете с останалите листа и пълнежа.
Готвене на бохчите
Поставете завързаните пакетчета зеле в тава за печене, с "шева" надолу.
Снимка: YouTube
Смесете разтопеното масло с мед и намажете всяко парче.
Снимка: YouTube
Покрийте с фолио и печете 25 минути.
Отстранете фолиото и печете още 10-15 минути, докато стане златистокафяво.
Приготвяне на пикантен доматен сос
Докато бохчите се пекат, загрейте зехтина в тенджера на среден огън.
Добавете смлян чесън и нарязани люти чушки, гответе 1 минута.
Добавете нарязаните на кубчета домати и червен пипер, гответе 10-15 минути, докато сосът се сгъсти.
Снимка: YouTube
Подправете със сол и добавете пресни билки и лимонов сок през последните 2 минути. Пасирайте всичко в блендер за гладка консистенция.
Снимка: YouTube
Поднесете бохчите с приготвения сос.
Снимка: YouTube
Дръжте топло до сервиране.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!